Frankovka

Vinařství Braunovi
Frankovka

Frankovka, 2021

Vinařství Braunovi
Barva
Červené víno
Ročník
2021
Odrůdy
Frankovka
Oblast
Morava
Přívlastek
Zemské víno

O vinařství

Šatovský rodák Radim Braun, který se zabývá výrobou vína již od roku 1998, si před několika lety koupil s bratrem v šatovské sklepní uličce sedm metrů hluboký a 300 m dlouhý historický sklep (s dochovanými letopočty 1872 a 1880). Tento sklep nyní po rekonstrukci zahrnuje novou lisovnu, degustační místnost a apartmán s ubytováním pro šest osob. V roce 2003 si Radim Braun s manželkou Evou vysadili v trati Skalky v blízkosti Malovaného sklepa vinici o rozloze 0,14 ha. Od roku 2016 sklízejí také Müller-Thurgau ze spodní terasy na vynikající trati Peklo na rakouských hranicích. Část hroznů ještě nakupují od vinohradníků ze Znojemska. Výroba probíhá kombinací tradičních a moderních metod, tedy takových, které dovolí technologie malého hobby-vinařství. Bílá vína vznikají za pomoci řízeného kvašení ve skle, plastu, nerezu a akátových sudech. Z modrých odrůd zpracovává vinařství vždy jen jednu odrůdu. U červených vín probíhá malolaktická fermentace a vína zrají nejméně rok v dřevěném sudu. Pětisetlitrové akátové sudy by měly být brzy ve větším zařazeny také do procesu výroby bílých vín a sloužit ke kvašení a delšímu ležení na jemných kalech. Roční objem výroby stoupnul přibližně na 5 000 litrů (téměř vše se lahvuje na moderní lince v dobšickém Lahoferu), průběžný růst produkce by se měl zastavit někde kolem hranice 20 000 lahví. Manželé proto plánují přebudovat starší stodolu v Šatově na výrobní provoz. Každoročně si Braunovi odnášejí zlaté medaile z místních výstav především za odrůdu Rulandské bílé, z ročníku 2014 byl například velmi úspěšný Hibernal. Vinařství je členem Spolku šatovských vinařů a podle pravidelného rozpisu má v sezóně otevřený sklep i pro volně příchozí návštěvníky.

Základní charakteristika vína

Frankovka je velmi stará odrůda, která pochází pravděpodobně z Rakouska, ale říká se, že její původ může být i v Německu, ve Francii nebo také ve Slovinsku. U nás se pěstuje výhradně na Moravě, nejrozšířenější je na Velkopavlovicku a Slovácku, vynikající jsou ovšem také Frankovky z Mikulovska.

Profil vína

Ovocnost
Tělo
Taniny
Kyselina

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína