Sladké víno

Označuje se tak víno s vyšším obsahem zbytkového cukru (přírodního cukru, který z vinného moštu neprokvasí na alkohol), dle legislativních předpisů ve výši nejméně 45 g na litr. Zpravidla se jedná o vína speciální, určená pro dlouhé zrání. Obsah alkoholu u našich tichých sladkých vín bývá mnohdy nižší (7-11 %), časté např. u vín slámových, ledových či bobulových výběrů. Mohou mít ale také naopak vyšší obsah alkoholu (15-22 %), což je případ zejména některých portských a fortifikovaných vín (marsala, malaga, mistelle, nebo také tokajské putňové výběry).

Sladké víno spadá do rozdělení vín podle obsahu zbytkového cukru.

Vína s vyšším obsahem zbytkového cukru se obecně hodí ke sladkým pokrmům a různým moučníkům a dezertům. Často se také podávají jako přípitek při různých slavnostních událostech. Vyšší zbytkový cukr je oblíbený zejména u růžových vín.

Více



Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína