Slámové víno

Slámová vína jsou jakostní vína s přívlastkem, která vznikla z hroznů dosoušených po dobu nejméně tří měsíců na slámě či rákosu nebo zavěšených v dobře větraném prostoru. Tím se odpaří část vody a koncentruje se obsah extraktivních látek. Získaný mošt musí vykazovat nejméně 27 °NM (°NM – stupeň normalizovaného moštoměru. 1 °NM odpovídá 1 kg přírodního cukru v 1 hl hroznového moštu). Lisování může proběhnout už i po 2 měsících, pokud mošt dosáhne cukernatosti 32 °NM.

Tato vína bývají velmi extraktivní a sladká. Jejich výroba je náročná, a proto jsou poměrně vzácná a drahá. Obvykle se prodávají v malých objemech (nejčastěji 0,2 l), a to nejen kvůli vyšší ceně, ale i pro jejich speciální využití při slavnostních příležitostech a jako dezertní vína, kterých stačí rozlévat jen malé množství.

Více

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína