Detail odrůdy

Panonia Kincse

O odrůdě

Původ: Maďarsko, kříženec ‘Královna vinohradů’ x ‘Cegléd szépe’. Odrůda byla v Maďarsku vyšlechtěna v roce 1942.

Rok zápisu do Státní odrůdové knihy: 1980

Panonia Kincse

Odrůdové znaky: List je středně velký až velký, tvar čepele pětiúhelníkovitý, pětilaločnatý se středně hlubokými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je velmi slabě až slabě puchýřovitá. Hrozen je velký, řídký se středně dlouhou stopkou a jedním až dvěma křídly. Bobule je velká, elipsovitá. Barva bobule je žlutozelená. Slupka je pevná, srostlá s tuhou dužninou. Chuť je nevýrazná. Doba rašení oček je raná. Růst je středně bujný až bujný s polovzpřímenými letorosty. Sklizňová zralost začíná v první polovině září.

Odolnost: Proti napadení plísní révovou a padlím révovým je odrůda méně odolná, proti napadení plísní šedou je středně odolná. Proti poškození jarními i zimními mrazy je méně odolná.

Poloha a půda: Vyžaduje teplé polohy a lehčí půdy s možností závlahy. V úrodných půdách sprchává.

Sklizené hrozny mají dobrou skladovatelnost.

Podnože: Dle půdního typu a velikosti tvaru keře. Např. ‘Teleki 5C’, ‘Crâciunel 2’, nedoporučuje se ‘Kober 5BB’.

Vedení a řez: Doporučováno je vysoké vedení s řezem na tažně, zatížení cca 6 až 8 oček/m2. Redukce úrody zvyšuje tržní kvalitu hroznů.

Stolní odrůda se středním až vysokým výnosem, pro pěstování na nejlepších stanovištích a ve sklenících, kde mají hrozny výbornou kvalitu.

Výnos: Nižší, pokud dřevo dobře vyzraje a není poškozeno mrazem, jsou výnosy vyšší.

Udržovatelé: AMPELOS, ŠLECHTITELSKÁ STANICE VINAŘSKÁ ZNOJMO, a.s.; Šlechtitelská stanice vinařská, s.r.o., Polešovice; Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice, spol. s r.o.

Hodnocení: Stolní odrůda se středním až vysokým výnosem, pro pěstování na nejlepších stanovištích a ve sklenících, kde mají hrozny výbornou kvalitu. Sklizené hrozny mají dobrou skladovatelnost.

Víno má zajímavé aromatické látky a jemné třísloviny.

J. Sedlo a kol.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína