Detail odrůdy

Chrupka bílá

O odrůdě

‘Chrupky’ jsou považovány za klasické stolní odrůdy a u nás se pěstují především k produkci stolních hroznů.

Synonymum: Chasselas, Gutedel
Chrupka bílá a červená - středně rané odrůdy.

Původ: ‘Chrupky’ jsou velmi staré odrůdy, které pocházejí pravděpodobně z Egypta, kde se zřejmě pěstovaly již před 5 tisíci lety, nebo z Malé Asie. Do Evropy je dovezli staří Římané nebo podle jiné verze je převezl v 16. století francouzský diplomat ze sultánského dvora do Francie, odkud se dostaly do Švýcarska a pak dále. Nejvíce jsou nyní rozšířeny ve Švýcarsku a Francii. Ve Švýcarsku tvoří 45 % plochy vinic a 60 % produkce vína.

Chrupka bílá

Jinak se pěstují po celém světě. Ve větším rozsahu se na Moravě začaly ‘Chrupky’ sázet po roce 1900, kolem roku 1935 byly u nás poměrně rozšířené, v Čechách 2 %, na Moravě 6 % plochy vinic. Dnes se pěstují převážně na zahrádkách a jejich podíl na rozloze vinic nedosahuje 0,1 %.

Rok zápisu do Státní odrůdové knihy: 1941

Ve větším rozsahu se na Moravě začaly ‘Chrupky’ sázet po roce 1900, kolem roku 1935 byly u nás poměrně rozšířené

Odrůdové znaky: List je středně velký, tvar čepele pětiúhelníkovitý, pětilaločnatý se středně hlubokými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je slabě puchýřovitá. Hrozen je středně velký, středně hustý se středně dlouhou stopkou. Bobule je středně velká, kulatá. Barva bobule je u ‘Chrupky bílé’ zelenožlutá, na sluneční straně s hnědým líčkem, u ‘Chrupky červené’ růžová nebo červená. Slupka je středně pevná až pevná s voskovým ojíněním. Dužnina je středně pevná, sladká a šťavnatá. Doba rašení oček je raná. Růst je slabý až středně bujný se vzpřímenými až polovzpřímenými letorosty. Sklizňová zralost začíná v druhé polovině září.

Odolnost: Proti napadení plísní révovou a padlím révovým je odrůda méně odolná, proti napadení plísní šedou je středně odolná. Proti poškození mrazem je středně odolná. Ve větrných a chladných podmínkách je náchylná ke sprchávání.

Poloha a půda: Vyžaduje výživné půdy a polohy chráněné před větrem a mrazy.

Podnože: Dle půdního typu a velikosti tvaru keře. Doporučovány jsou ‘Teleki 5C’, ‘SO 4’ a ‘Kober 5BB’.

Vedení a řez: Nevyžaduje zvláštní způsob vedení. Řez na dlouhé tažně, zatížení cca 6 až 8 oček/m2. Redukce úrody zvyšuje tržní kvalitu hroznů.

Z ‘Chrupek’ se získávají i lehká stolní vína, která jsou např. v Bádensku velmi oblíbena a ve Švýcarsku i vysoce ceněna.

Výnos: Vysoký, cukernatost 16 až 18 oNM, kyseliny 7 až 7,5 g/l.

Udržovatelé: AMPELOS, ŠLECHTITELSKÁ STANICE VINAŘSKÁ ZNOJMO, a.s.; Šlechtitelská stanice vinařská, s.r.o., Polešovice; Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice, spol. s r.o.

Hodnocení: ‘Chrupky’ jsou považovány za klasické stolní odrůdy a u nás se pěstují především k produkci stolních hroznů. Jako stolní hrozen je zajímavější ‘Chrupka červená’. Z ‘Chrupek’ se získávají i lehká stolní vína, která jsou např. v Bádensku velmi oblíbena a ve Švýcarsku i vysoce ceněna.

Víno má zajímavé aromatické látky a jemné třísloviny.

J. Sedlo a kol.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína