Detail odrůdy

Neronet

O odrůdě

Protože je Neronet raně zrající barvířka, dává intenzivně barevné víno i v nepříznivých ročnících

(0,2 % z celkové plochy vinic)
Zápis do Státní odrůdové knihy 1991.

Tuto barvířku vyšlechtil prof. ing. Vilém Kraus, CSc.

Neronet je středního, na živných půdách bujného růstu, letorosty jsou vzpřímené, hustěji olistěné středně velkými, hlouběji dělenými, tmavozelenými listy, které mění na podzim barvu do krvavě červené.

Neronet

Víno je středně plné, přináší charakter vín jižnějších vinařských oblastí a má výraznější strukturu tříslovin.

Hrozny jsou střední, křídlaté, volné, s malými, kulatými bobulemi modročerné barvy s tmavočerveně zbarvenou dužninou i šťávou. Réví vyzrává brzo a dobře. Mrazuodolnost je střední až dobrá. Odolnost proti houbovým chorobám je střední, proti plísni šedé dobrá. Plodnost pravidelná a dobrá, zrání hroznů rané. Cukry získané asimilací jsou ve větší míře transformovány na barviva a třísloviny, takže cukernatost hroznů nebývá příliš vysoká, což je všeobecným znakem barvířek.

Víno Neronetu lze získávat dvojím způsobem. Odzrněná drť se nechá několik hodin naležet a pak se vylisuje mošt, který je tmavě červeně zbarven a kvasí se podobně jako bílá vína, netřeba nakvašování rmutu. Takto získané červené víno je velmi jemné, méně tříslovité, neutrální chuti. Vhodné pro přímou spotřebu. Nebo se rmut nakvašuje tak jako u červených vín. Pak se získá velmi intenzivně zbarvené červené víno s vysokým množstvím tříslovin, vhodné ke zvyšování barevnosti i obsahu tříslovin jiných červených vín, jejichž charakter se nenarušuje.

Protože je Neronet raně zrající barvířka, dává intenzivně barevné víno i v nepříznivých ročnících, kdy je žádoucí zvyšovat barevnost našich červených vín, aby obstála v konkurenci se zahraničními.

Základní charakteristika jakostního vína:

Velmi tmavě červená barva s modravými záblesky. Ve vůni je možné vnímat slabší náznak černého rybízu spolu s višněmi. Víno je středně plné, přináší charakter vín jižnějších vinařských oblastí a má výraznější strukturu tříslovin.

V. Kraus a kol.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína