Detail odrůdy

Ryzlink vlašský

Základní charakteristika vína

Ryzlink vlašský je stará a vysoce ceněná odrůda neznámého původu. Patří k nejpěstovanějším u nás (8,5 % z celkové plochy vinic). Vynikající terroir pro „Vlašák“ nabízí především Pálavské vrchy, Mikulovská, Slovácká a Velkopavlovická podoblast nebo vinice Šobes na Znojemsku.

Barva vína

Světle zelenkavě žlutá až žlutá.

Vůně vína

Nese tóny angreštu, tropického ovoce, červeného rybízu, ořechů nebo lučního kvítí.

Chuť vína

Šťavnatá, svěží, podpořená vynikající kyselinkou, která předurčuje tato vína k dalšímu zrání. Ve vínech z dobře vyzrálých hroznů můžeme nalézt také medové tóny nebo tóny hrozinek.

Co se k této odrůdu nejvíce hodí?

Ryzlink Vlašský

Profil vína

Ovocnost
Tělo
Taniny
Kyselina

Více o odrůdě

I člověk, který o víně ví poměrně málo, zcela jistě slyšel o odrůdě Ryzlink vlašský

Vynikající terroir pro Ryzlink vlašský nabízí nejen Pálavské vrchy, ale celá Mikulovská vinařská podoblast. Viniční tratě v okolí obce Perná, jako jsou Železná, Goldhamer nebo Ořechová hora, nabízí nejlepší Ryzlinky vlašské na světě. Skvěle se jim také daří na Slovácku, Velkopavlovicku nebo na Znojemsku, např. na slavné vinici Šobes, která patří vůbec k nejlepším v Evropě. Ryzlink vlašský je díky svému charakteru také ideální odrůdou pro výrobu ledových a šumivých vín.

Vína se vyznačují vyšším obsahem kyselin, při větší vyzrálosti hroznů a nižší sklizni jsou svěže pikantní a ve vyšších stupních přívlastkových vín působí příjemným zralým dojmem, kde tvoří harmonii se zbytkovým cukrem. Vína Ryzlinku vlašského zachycují celou kvalitativní škálu bílých vín počínaje lehkými, přes svěží vína jakostní, z nichž zavoní rybíz či angrešt a na vápenité půdě kytice lučního kvítí, až po delikátní, medově vyzrálá vína výběrů s příchutí hrozinek, podbarvená citronovými tóny jemné botrytidy.

Ryzlink vlašský je díky svému charakteru také ideální odrůdou pro výrobu ledových a šumivých vín

Ryzlink vlašský dával vždy vítanou surovinu pro šumivá vína a je stále důležitou složkou všemožných vín známkových, v nichž tvoří páteř směsi, která by se bez jeho přítomnosti mohla zbortit do měkce se rozplývající unylosti.

I člověk, který o víně ví poměrně málo, zcela jistě slyšel o odrůdě Ryzlink vlašský i rýnský. Může se zdát, že jde o příbuzné odrůdy, ale nemají spolu kromě části názvu vůbec nic společného. Původ je zatím neznámý a k Ryzlinku rýnskému nemá žádný příbuzenský vztah. Je nejvíce rozšířen v jihovýchodní Evropě, v severní Itálii, Maďarsku, Slovensku, Rakousku a u nás.

Vína Ryzlinku vlašského zachycují celou kvalitativní škálu bílých vín počínaje lehkými, přes svěží vína jakostní

V Rakousku je nazýván Welschriesling, Olaszrizling v Maďarsku, Laški rizling a Rizling italijanski na Balkáně, Riesling italico v Itálii. Do české Státní odrůdové knihy byla tato odrůda zapsána v roce 1941.

Růst je střední, list středně velký s ostrým zoubkováním okrajů, většinou méně dělený, světlejší barvy. Dřevo vyzrává velmi dobře a borka má žlutavou barvu. Hrozen je válcovitý, na dlouhé stopce, někdy s přívěsným hrozínkem. Bobule je malá, kulatá, žlutozelená, s černou tečkou na vrcholu. Slupka je slabá a pevná, obsah řídce šťavnatý s pronikavou kyselinou. Mrazuodolnost je velmi dobrá, odolnost proti houbovým chorobám střední. Trpí vadnutím třapiny. Zrání hroznů je velmi pozdní.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína