Ostatní - Některé další důležité termíny u označování vín

Vinařský zákon, resp. jeho prováděcí vyhláška definuje některé další pojmy pro označování vín.

Víno lze označit jako:

  • "barrique", pokud víno zrálo nejméně 3 měsíce v dubovém sudu o objemu větším než 210 litrů a menším než 250 litrů, který nebyl používán pro výrobu vína déle než 36 měsíců. Toto označení lze doplnit údajem o době zrání vína v měsících nebo letech.

  • "zrálo v sudu", pokud víno zrálo v dřevěném sudu po dobu nejméně 6 měsíců.

  • "claret", "clairet" nebo "klaret", pokud se jedná o bílé víno vyrobené z modrých vinných hroznů bez nakvášení.

  • "růžák" nebo "ryšák", pokud bylo víno vyrobeno ze směsi vinných hroznů nebo hroznového moštu z bílých, případně červených, a modrých vinných hroznů.

  • "archivní víno", pokud je víno uváděno do oběhu nejméně 3 roky po roku sklizně.

  • "mladé víno", pokud je víno nabízeno ke spotřebě konečnému spotřebiteli nejpozději do konce kalendářního roku, ve kterém proběhla sklizeň vinných hroznů použitých k výrobě tohoto vína.

  • "první sklizeň""panenská sklizeň" nebo "panenské víno", pokud víno pochází z první sklizně vinice; za první sklizeň vinice se považuje sklizeň uskutečněná ve třetím roce po výsadbě vinice.

  • "botrytický sběr", pokud jakostní víno s přívlastkem druhů výběr z hroznů nebo výběr z bobulí nebo výběr z cibéb bylo vyrobeno z hroznů, které byly aspoň z 30 % napadeny ušlechtilou plísní šedou Botrytis cinerea P.

  • "zrálo na kvasnicích" nebo "školeno na kvasnicích" anebo "krášleno na kvasnicích" nebo"sur lie", pokud víno při výrobě bylo ponecháno na kvasnicích po dobu nejméně 6 měsíců.

  • Označení "rezerva" je možné použít pro víno, s výjimkou šumivého vína a perlivého vína, které zrálo nejméně 24 měsíců v dřevěném sudu a následně v lahvi, z toho v sudu nejméně 12 měsíců u červeného vína a 6 měsíců u bílého nebo růžového vína.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína