Typické odrůdy pro výrobu růžových vín

Růžová vína jsou typická celou škálou barevných odstínů – od růžovošedé, přes jemně lososovou, sladce malinové tóny až po měděnou, v závislosti na zvolené odrůdě hroznů a technologii jejich zpracování.

Svatovavřinecké

Sytě růžová barva s jahodovým odstínem, ve vůni a chuti převládají příjemné ovocné tóny po lesních jahodách, malinách a také černých třešních.

Odstín vína záleží vždy na odrůdě a vyzrálosti hroznů

Svatovavřinecké

Frankovka

Barva je nejčastěji světle růžová až meruňková. Vůně a chuť je ovocná s tóny přezrálých višní a švestek s jemnou skořicovou dochutí.

Frankovka

Merlot

Víno je nejčastěji sytě růžové, vůně červených lesních plodů, malin a jahod. Chuť je ovocná, připomínající malinový kompot a v dochuti jsou cítit obvykle tóny malin a červeného grepu.

Merlot

Cabernet Sauvignon

Víno pomerančově oranžové barvy, vůně a chuť je květinovo – ovocná s vůní bezového květu, ostružin a bílého rybízu. 

Cabernet Sauvignon

Zweigeltrebe

Barva je obvykle lososově růžová. Vůně a chuť vína je s tóny lesního ovoce, jako jsou maliny a jahody ve smetanovém hávu.

Zweigeltrebe

Odstín vína záleží vždy na odrůdě a vyzrálosti hroznů, vybrat si tak můžeme od světle narůžovělé až po intenzivní růžovou. Dalším výrazným faktorem, který stanovuje sytost odstínu vína, je délka macerace, tedy to, jak dlouho leží mošt se slupkami. Růžová vína se tedy chlubí celou škálou barevných odstínů. Samostatnou kapitolou jsou pak klarety.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína