Růžové a jídlo, růžové a koktejly

Suchá a polosuchá růžová vína se podávají nachlazená, zpravidla jsou svěží, aromatická, a tak jsou ideální pro konzumaci v letních měsících.

Obecně platí, že čím lehčí pokrm, tím lehčí víno a naopak

Z toho vychází i jejich párování s gastronomií, tedy s lehčími úpravami pokrmů, jakými jsou saláty, těstoviny a jiné. Výraznější aromatická vína pak skvěle ladí s grilovanými masy, a to nejen bílými a rybami. Obecně platí, že čím lehčí pokrm, tím lehčí víno a naopak. Naopak vína s vyšší zbytkovým cukrem se hodí spíše k ovocným salátům nebo ke sladším dezertům.

Růžové letní mámení

Teplé letní večery lákají k příjemnému posezení s přáteli či rodinou a k tomu se báječně hodí nějaký lehký svěží drink nejlépe z růžového vína. Moravská a česká rosé vynikají svou elegancí a vytváří neopakovatelnou chuť léta, na kterou jen tak nezapomenete. Nebojíte-li se experimentů, nabízíme několik receptů osvěžujících rosé drinků. Odvažte se a vyzkoušejte růžové letní mámení.  

Jarní probuzení

Ingredience:

suchý moravský rosé sekt, hruškový sirup, ledová tříšť

Postup přípravy:

Do mixéru vložíme ledovou tříšť, hruškový monin a rozmixujeme na pyré. Poté navrstvíme do martini sklenice a zalijeme růžovým sektem.

Lesní ticho

Ingredience:

polosuchý moravský Cabernet Sauvignon rosé, borůvkový juice, led, perlivá voda

Postup přípravy:

Do sklenice vložíme led, zalijeme do půlky borůvkovým  džusem a dolijeme vínem a perlivou vodou. Jako ozdobu dáme několik borůvek.

Ovocný ráj

Ingredience:

polosladké moravské Zweigeltrebe rosé, jahody, borůvky, meloun, led z jemně perlivé vody, třešňový sirup    

Postup přípravy:

Do sklenice vložíme led z jemně perlivé vody, na něj na kousky nakrájený meloun, jahody, borůvky a zalijeme vínem. Vše zakápneme třešňovým sirupem.

Sladké snění

Ingredience:

polosuchá moravská Frankovka rosé, plátky čerstvé hrušky, fialkový sirup, perlivá voda

Postup přípravy:

Do sklenice vložíme led, plátky hrušky a do 2/3 zalijeme vínem. Poté dolijeme perlivou vodou a zakápneme fialkovým sirupem.

 

Růžové zrození

Ingredience:

polosuchá moravská Frankovka, neperlivá voda, snítka šalvěje                               

Postup přípravy:

Do sklenice vložíme led, zalijeme do ½ vínem, vložíme   několik lístků šalvěje, dolijeme neperlivou vodou a ozdobíme snítkou šalvěje navrch.

Růžová vína a meloun

Někde na pomezí párování a míchání koktejlů se nachází i kombinování rosé a melounu. Je zcela na vás, jaké odrůdy zvolíte – Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe nebo Cabernet Sauvignon vám nabídnou příjemný zážitek. Můžeme jej k vínu přikusovat, vymačkaný i na kousky jej můžeme přidávat do koktejlů se základem z růžového vína, můžeme si z něj a dalšího ovoce udělat osvěžující ovocný salát, k němu zkoušet různá rosé a hledat tu nejlepší kombinaci.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína