Víno a sýry

Víno a sýry patří neodmyslitelně k sobě, protože si zkrátka velmi dobře rozumí. Mnozí z nás si už konzumaci vína bez prkénka s nakrájenými sýry, nebo naopak variaci sýrů bez dobrého vína ani nedovedou představit.

Víno a sýry patří neodmyslitelně k sobě, protože si zkrátka velmi dobře rozumí.

Párování vína se sýry je velmi zajímavá oblast, které se mohou roky věnovat profesionální someliéři, ale stejně tak si sýry mohou víno zpříjemnit i naprostí laici. Stačí se řídit několika jednoduchými principy, které mistři objevili dávno před námi.

Obecně platí:

  • Čerstvé sýry si žádají svěží bílá vína.
  • Hutnější a dlouho zrající sýry pak skvěle doprovodí sladší vína.
  • K sýrům jemné chuti podáváme bílá vína.
  • Sýry výrazné chuti doprovázíme červenými víny.
  • Sýry s bílou plísní vhodně doplní všechny odrůdy červených vín.
  • Sýry s modrou plísní je ideální kombinovat se zralými červenými víny.
  • Polotvrdé a polotuhé sýry lze zkombinovat se suchými bílými víny anebo středně plnými červenými víny.
  • Tvrdé sýry naopak nejlépe vyniknou se suchými svěžími bílými víny.
  • Sušší vína a svěží růžová vína se dobře hodí k měkkým sýrům.
  • K pařeným sýrům se hodí výraznější bílá vína.
  • Kozí a ovčí sýry si skvěle rozumí s ovocnými bílými nebo růžovými víny
  • Sýry typu romadúr neb uzený sýr je vhodné doprovodit mladými jakostními víny.
  • Tavený sýr se může kombinovat s lehkými suchými víny.

Ať už ale zvolíte jakoukoliv kombinaci vína a sýru, nejdůležitějším pravidlem zůstává, že vám sýr i víno musí jednoduše chutnat. Víno dokáže vytvořit harmonii téměř se všemi druhy sýrů, takže se nemusíte bát zkoušet.

Tabulka vhodných a doporučených kombinací odrůd vína a typů sýrů.

TICHÁ BÍLÁ VÍNA: 
Veltlínské zelenéčerstvé sýry (brynza, balkánský sýr...)
uzené a pařené sýry (oštěpek, Koliba...)
Ryzlink vlašskýpolotvrdé sýry (gouda, Provolone...)
čerstvé sýry (ricotta, tvaroh s bylinkami...)
Sauvignonpolotvrdé sýry (Zlatá Praha, Leerdammer...)
čerstvé kozí a ovčí sýry (feta, brynza...)
Rulandské šedézrající sýry (Blaťácké zlato, Munster...)
tvrdé sýry (pecorino, Gran Moravia...)
Ryzlink rýnskýzrající sýry typu trapist (Pere Joseph, Port Salut...)
tvrdé sýry (ementál, čedar...)
Chardonnaypolotvrdé sýry (Madeland, gouda...)
měkké kozí sýry s bílou plísní (Bougon...)
Muškát moravskýsýry s modrou plísní (Roqueforte, Niva...)
čerstvé sýry (gervais, Lučina, mascarpone...)
Tramín červenýsýry s modrou plísní (Gorgonzola late, Modřenín...)
uzené sýry (korbáčik, Koliba...)
  
TICHÁ ČERVENÁ VÍNA: 
Rulandské modréměkké sýry s bílou plísní (camembert, Brie...)
tvrdé sýry (Asiago, ementál...)
Modrý Portugalměkké sýry s bílou plísní (Brie, Hermelín...)
pařené a uzené sýry (parenica, eidam...)
Frankovkaměkké sýry s bílou plísní (camembert, Hermelín...)
čerstvé sýry (cream cheese, Lučina...)
Merlotměkké sýry s bílou plísní (camembert, Brie...)
pařené sýry (mozzarella...)
Cabernet Sauvignonměkké sýry s bílou plísní (Brie, Coulommiers...)
tvrdé kozí a ovčí sýry (Manchego, kefalotiri...)

© Milan Magni. Všechna práva vyhrazena.

O jednotlivých odrůdách vín se dozvíte více v sekci odrůdy vín.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína