Detail odrůdy

Arkadia

O odrůdě

Původ: Ukrajina, kříženec ‘Moldova’ x ‘Kardinal’.
Odrůda byla vyšlechtěna ve VVÚV v Oděse na Ukrajině. K registraci v ČR byla přihlášena v roce 1995 Ing. Františkem Mádlem. Zkoušení probíhalo v letech 1999-2001.

Rok zápisu do Státní odrůdové knihy: 2001

Stolní víno - odrůda Arkadia

Odrůdové znaky: List je velký až velmi velký, tvar čepele kruhovitý, pětilaločnatý s velmi mělkými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je slabě puchýřovitá. Hrozen je velký, středně hustý se středně dlouhou stopkou. Bobule je velká, tupě vejčitá. Barva bobule je žlutozelená. Doba rašení oček je střední. Růst je středně bujný s vodorovnými letorosty. Sklizňová zralost začíná v první polovině září.

Doporučuje se pěstovat na nejlepších stanovištích, kde se často i minimální chemickou ochranou získá kvalitní úroda.

Odolnost: Proti napadení houbovými chorobami je odrůda středně odolná, ale mezi registrovanými stolními odrůdami v ČR je nejodolnější.

Poloha a půda: Vyžaduje nejlepší polohy. Půdy vyžaduje bohaté na živiny a vododržné.

Podnože: Dle půdního typu. Doposud nejsou odzkoušeny pro jednotlivé půdní typy.

Vedení a řez: Doporučován je střední tvar, nejvhodnější vedení je vodorovný kordon. Řez na dvouoké čípky. Redukce úrody zvyšuje tržní kvalitu hroznů.

Výnos: Střední, ve zkouškách pro registraci bylo dosaženo v tříletém průměru celkem 10,5 t/ha, z toho tržní 7,2 t/ha při průměrné cukernatosti 17 °NM.

Udržovatel: Ing. František Mádl.

Hodnocení: Stolní odrůda atraktivního vzhledu hroznů. Bobule jsou výborné, harmonické chuti. Dužnina je pevná, nezbarvená, chruplavé konzistence. Doporučuje se pěstovat na nejlepších stanovištích, kde se často i minimální chemickou ochranou získá kvalitní úroda.

Víno má zajímavé aromatické látky a jemné třísloviny.

J. Sedlo a kol.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína