Detail odrůdy

Dornfelder

Základní charakteristika vína

Dornfelder je původem německá odrůda, kde je dodnes velmi důležitou modrou odrůdou. Stále častěji se s ní ale setkáváme také u nás, kde se jí díky optimálním klimatickým podmínkám velmi daří. U nás se pěstuje především na Moravě, nejvíce se jí daří na Velkopavlovicku, Mikulovsku či Slovácku.

Barva vína

Až černofialová

Vůně vína

Tělnatá a výrazně ovocitá.

Chuť vína

Má patrné tóny peckového a lesního ovoce, jako jsou např. brusinky nebo ostružiny. Najdeme zde také tóny pražených oříšků a u méně vyzrálých vín i zelenou papriku.

Co se k této odrůdu nejvíce hodí?

Profil vína

Ovocnost
Tělo
Taniny
Kyselina

Více o odrůdě

Pro svoji intenzivní barvu je v Německu ceněna jako surovina pro zvyšování barevnosti červených vín i pro zrání v sudech barrique.

V České republice se pěstuje výhradně na Moravě. Hojněji ji najdeme v oblasti kolem Velkých Pavlovic nebo Mikulova. Setkáme se s ní ale také třeba na Mutěnicku nebo Bzenecku.

U nás se pěstuje na necelém 1 % plochy vinic, ale pěstuje se ale i v tak „nevinařských“ zemích, jako je Anglie, Belgie nebo Nizozemsko. Do Státní odrůdové knihy v České republice byla odrůda zapsaná v roce 2004.

Dornfelder je středně raná moštová modrá odrůda, která vznikla křížením Helfensteiner x Heroldrebe (tj. Jakubské x Trolínské) x (Modrý Portugal x Frankovka). Odrůda byla vyšlechtěna ve Zkušebním ústavu pro pěstování révy a ovoce ve Weinsbergu v Německu.

Hrozen je velký, řídký až středně hustý se středně dlouhou stopkou. Bobule je středně velká až velká, široce elipsovitého tvaru. Barva bobule je modročerná, dužnina je bez zbarvení. Doba rašení oček je střední. Sklizňová zralost začíná v první dekádě října. Proti napadení plísní révovou je odrůda odolná, proti napadení padlím révovým i plísní šedou je středně odolná. Proti poškození zimními mrazy je méně odolná, jarní mrazy ji nepoškozují, nesnáší sucho. Odrůda je velmi plodná, a proto vyžaduje úměrné zatížení.

Víno je výborné kvality, tmavočervené barvy, jemně aromatické vůně a chuti.

Hrozen odrůdy je líbivý, chuť bobule příjemná bez specifických zvláštností, proto může být v příznivých podmínkách využíván i pro přímý konzum.

Víno je výborné kvality, tmavočervené barvy, jemně aromatické vůně a chuti. Pro svoji intenzivní barvu je v Německu ceněna jako surovina pro zvyšování barevnosti červených vín i pro zrání v sudech barrique.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína