Detail odrůdy

Cabernet Sauvignon

Základní charakteristika vína

Cabernet Sauvignon se řadí mezi čtyři celosvětově nejoblíbenější modré odrůdy. U nás se pěstuje výhradně na Moravě, nejvíce je rozšířený v Mikulovské a Velkopavlovické podoblasti, vynikající je v okolí Hustopečí a Mutěnic. Vína z Cabernetu vyzrávají poměrně pomalu a s věkem se jejich kvalita zvyšuje. Proto jsou vhodné pro dlouhodobou archivaci.

Barva vína

Černofialová

Vůně vína

S tóny černého rybízu a lesního ovoce. U vín z dobrého ročníku najdeme také náznaky hořké čokolády nebo tabáku.

Chuť vína

Bývá mohutná, plná, bohatá a strukturovaná s příjemnými tříslovinami a kyselinkami.

Co se k této odrůdu nejvíce hodí?

Cabernet Sauvignon

Profil vína

Ovocnost
Tělo
Taniny
Kyselina

Protože se jedná o později dozrávající odrůdu u nás se pěstuje výhradně na Moravě, hlavně ve Velkopavlovické vinařské podoblasti v okolí Hustopečí a na Mutěnicku.

O Cabernetu se říká, že vytlačuje ostatní modré odrůdy z vinohradů. Není to jen kvůli jeho přizpůsobivosti, ale také díky charakteru vín, které se z této odrůdy vyrábí, a za která jsou milovníci vína ochotni zaplatit vysoké částky.

Cabernet Sauvignon pochází z Francie patrně z regionu Bordeaux. Ve větší míře se začal pěstovat až v průběhu 18. století a v druhé polovině 20. století se rozšířil do celého vinařského světa. Do české Státní odrůdové knihy byl Cabernet Sauvignon zapsán v roce 1980.

Říká se o něm, že je arogantním narušitelem oblastních tradic, že vytlačuje nemilosrdně ostatní modré odrůdy

Původní cabernetovou odrůdou byl Cabernet Franc, který je blízce příbuzný s lesní révou. Přirozeným opylením odrůdou Sauvignon vznikla v současné době módní modrá odrůda Cabernet Sauvignon. Cabernet Franc byl neprávem zatlačen do pozadí.

Vína odrůdy Cabernet Sauvignon obsahují sice více taninů, jsou tmavší a tělnatější, ale vína původního Cabernet Franc mají jemnější texturu, někdy i přitažlivější vůni a dovedou ve směsi s Cabernet Sauvignon mírnit jeho divokost.

Cabernet Sauvignon je s cca 140 000 ha celosvětových výsadeb na 7. místě mezi nejrozšířenějšími odrůdami. Říká se o něm, že je arogantním narušitelem oblastních tradic, že vytlačuje nemilosrdně ostatní modré odrůdy, že doslova pobláznil šiky milovníků vína, kteří jsou ochotni zaplatit jakékoliv sumy za minimální sklizně neskutečně hutných vín této odrůdy. Tradicionalisté Cabernet Sauvignon proklínají, importéři ho vyzdvihují v naději na tučné zisky a milovníci vína jsou potěšeni tím, že tu je odrůda, jejíž víno vždy poznají, tak jako poznají ta nejznámější domácí jídla.

Říká se, že na Cabernet Sauvignon je vlastně jednoduchý recept – je to směs černého rybízu, cedrového dřeva, grafitu z běžné tužky a vůně doutníkové krabice. A právě proto, že se dá víno Cabernet Sauvignonu tak lehko rozlišit, napomohla tato odrůda do značné míry k návratu k odrůdovým vínům vůbec a k hledání jednoznačné identity i jiných tradičních odrůd. Jejich bezchybné vymodelování však není ve všech oblastech tak snadné, jako to je u Cabernet Sauvignonu. Různé místní odrůdy mohou být pro znalce velmi zajímavé, ale Cabernet Sauvignon to je dnes zatím jistota, i kdyby ho byl jen určitý podíl ve směsi.

Vína této odrůdy zrají velmi pomalu. Lahvují se po jeden a půl až dvou letech a jejich konzumní zralost přichází až po 4–5 letech, svého optima dosáhnou po 5–10 letech i později.

Plná, aromatická vína velmi dobře doprovázejí masitá jídla, zejména jehněčí pečeni, bifteky, krůtí maso nebo úpravy jídel s kořenitými omáčkami.

V nezralých ročnících a při přetížení keřů úrodou se objeví ve víně zelené tóny, vůně zelené papriky, hrubost. Z vyzrálých hroznů je chuť vždy černorybízová a k ní se pak druží podle polohy, půdy, sklizně a technologie vůně tmavých třešní, ostružin, tabáku, eukalyptu nebo u velmi koncentrovaných vín až vůně marmelády.

Ve většině oblastí, kde se ve větší míře pěstuje Cabernet Sauvignon, je školení vína spojeno s používáním sudů barrique, které předávají vínům další vůně a chuť, zejména po vypalování sudů. Plná, aromatická vína velmi dobře doprovázejí masitá jídla, zejména jehněčí pečeni, bifteky, krůtí maso nebo úpravy jídel s kořenitými omáčkami.

Cabernet Sauvignon roste bujně a jeho letorosty jsou vzpřímené. Listy jsou středně velké, hluboce vykrajované. Hrozen střední, volný, dlouze kónický, s malými, modročernými bobulemi, které mají pevnou slupku a dobře odolávají plísni šedé. Dřevo vyzrává velmi dobře, mrazuodolnost je velmi dobrá, odolnost proti houbovým chorobám střední. Hrozny zrají velmi pozdě, a proto lze odrůdu vysazovat jen do nejlepších, velmi teplých poloh a do záhřevných, nejlépe štěrkovitých půd.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína