Vrboska

Základní charakteristika vína

Velmi raná moštová bílá odrůda pocházející z křížení Tramín červený x Čabaňská perla. Byla vyšlechtěna na Šlechtitelské stanici vinařské ve Znojmě šlechtiteli Ing. Milošem Zbořilem, Ing. Jaroslavem Tomáškem, Ing. Jindřichem Ševčíkem, Ing. Ivanou Ludvíkovou a Jiřím Hladíkem.

Barva vína

Barva bobule je růžová, dužnina je bez zbarvení.

Vůně vína

Víno je jemně aromatické, lehké.

Chuť vína

Víno má zajímavé aromatické látky a jemné třísloviny.

Co se k této odrůdě nejvíce hodí?

Profil vína

Ovocnost
Tělo
Taniny
Kyselina

Více o odrůdě

Je doporučována zejména pro výrobu burčáku, který má výbornou kvalitu.

Hrozen je středně velký, středně hustý s krátkou až středně dlouhou stopkou. Bobule je středně velká, kulatá. Doba rašení oček je velmi raná. Sklizňová zralost začíná ve třetí dekádě srpna. Odrůda je odolná proti napadení plísní révovou, ostatním houbovým chorobám a mrazům odolává středně. Výnos hroznů je nižší. Je doporučována zejména pro výrobu burčáku, který má výbornou kvalitu.

Hrozen je možno využít pro přímý konzum.

Pro získání kvalitní suroviny se nedoporučuje hrozny nechat dlouho na keři. Při přezrání ztrácí kyseliny.

Zápis do Státní odrůdové knihy 2004.

Vinařské novinky do schránky

Každý měsíc vám pošleme aktuality ze světa vína