Detail odrůdy

Ryzlink rýnský

Základní charakteristika vína

Ryzlink rýnský je starobylá, ceněná odrůda používaná především na výrobu vysoce kvalitních vín. Této odrůdě se velmi dobře daří na Litoměřicku, Mělnicku, Znojemsku, Strážnicku a především pak ve Slovácké podoblasti v okolí města Bzenec.

Barva vína

Mladé Ryzlinky se vyznačují světle zelenkavě žlutou barvou. Starší, nazrálejší vína dosahují barvy zlatožluté, někdy až jantarové.

Vůně vína

Liší se v závislosti na ročníku, vyzrálosti a terroiru. U mladších vín se výrazněji projevuje ovocná složka – broskve, meruňky nebo citrusové plody. U starších vín se potom objevují krásné květnaté tóny přecházející do medovosti a petrolejovosti.

Chuť vína

Bývá plná, osvěžující s pikantní kyselinkou, která ho předurčuje k dlouhodobému zrání.

Co se k této odrůdu nejvíce hodí?

Ryzlink Rynsky
Hrozen Ryzlinku rýnského

Profil vína

Ovocnost
Tělo
Taniny
Kyselina

Více o odrůdě

O Ryzlinku rýnském se říká, že je to víno králů a král vín.

O Ryzlinku rýnském se říká, že je to víno králů a král vín. V České republice se pěstuje takřka všude (7 % z celkové plochy vinic). Velmi se mu daří na Litoměřicku, Mělnicku, Znojemsku, Strážnicku a také v okolí města Bzenec, kde dosahuje opravdu mimořádné kvality.

Odrůda má původ v Německu, v údolí řeky Rýn, kde se prokazatelně pěstovala již v 15. století. Ryzlink rýnský však nebyl příliš oblíbený a pěstoval se jen do směsí s jinými odrůdami, kdy nemohly vyniknout jeho jedinečné vlastnosti. Hrozny této pozdní odrůdy totiž bývaly sklízeny spolu s ostatními, což bylo pro Ryzlink příliš brzy. To, že se jedná o vysoce kvalitní odrůdu, se ukázalo až později, v průběhu 18. století. V klášterních vinicích v Porýní mniši sklidili hrozny o něco později, než bylo obvyklé, a z takto sklizených hroznů vyrobili víno, jaké nikdy nikdo před tím nepil.

Ryzlink rýnský se dnes pěstuje po celém světě a je řazen mezi nejkvalitnější odrůdy pro bílá vína.

Ryzlink rýnský se dnes pěstuje po celém světě a je řazen mezi nejkvalitnější odrůdy pro bílá vína. Nejvíce jsou ceněny vyšší stupně vín predikátních. U nás se o jeho rozšíření v 17. století zasloužil řád svatého Benedikta.

Jeho synonyma: Rheinriesling nebo jen Riesling v Německu, Petit Riesling ve Francii, Rajnaj Rizling v Maďarsku, Graševina v Chorvatsku, White Riesling v USA, u nás kdysi Starosvětské.

Současné genetické studie ukazují, že Ryzlink rýnský je pravděpodobně nahodilým křížencem mezi odrůdou Heunisch a semenáčem Tramínu. Letorosty jsou vzpřímené, středního až bujného růstu. Listy středně velké s vrásčitým povrchem. Dřevo vyzrává brzy a velmi dobře. Hrozen je malý až střední, s malou, kulatou bobulí zelenožluté barvy. Slupka je pevná, dužina jemně aromatická.

Ryzlink rýnský vyžaduje výborné jižní viniční polohy, nejlépe svažité.

Mrazuodolnost je velmi dobrá, odolnost proti houbovým chorobám dobrá. Třapinu napadá plíseň šedá často před úplnou zralostí a hrozny pak padají na zem. Na plně vyzrálých bobulích se objevuje ušlechtilá plíseň hlavně v polohách, kde jsou časté podzimní mlhy.

Ryzlink rýnský vyžaduje výborné jižní viniční polohy, nejlépe svažité. Vysoké jakosti vína se dociluje hlavně na záhřevných, méně zvětralých prvohorních půdách s vyšším podílem skeletu nebo na půdách břidličnatých. Na těžkých půdách bývají vína širší, méně charakteristická, postrádající ovocnost a svěžest. Plodnost je dobrá a pravidelná, hrozny se sklízejí velmi pozdě, koncem října a v listopadu a jsou vhodná pro ledová vína.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína