Irsai Oliver

O odrůdě

(0,4 % plochy vinic)
Zápis do Státní odrůdové knihy 1975.

Víno se prozradí muškátově-kořenitou vůní a nízkým obsahem kyselin.

Raně zrající moštová i stolní odrůda s muškátovou vůní bobulí i vína. Vyšlechtil ji Kocis Pál v Maďarsku v Kecskemétu.

Irsai Oliver

Velmi často se využívá do směsí s víny kyselejšími, nejvhodnější je směs s Ryzlinkem vlašským.

Letorosty zaujímají rozkleslou polohu a jsou řídce olistěné menšími listy. Hrozny jsou střední až velké, rozvětvené, bobule žluté s pevnou slupkou a příjemnou muškátově-kořenitou chutí. Obsah kyselin je nízký. Mrazuodolnost je nízká a při dozrávání poškozují hrozny vosy a ptáci.

Víno se prozradí muškátově-kořenitou vůní a nízkým obsahem kyselin. Velmi často se využívá do směsí s víny kyselejšími, nejvhodnější je směs s Ryzlinkem vlašským. Často nalézá uplatnění při výrobě burčáků. Jako čisté odrůdové víno rychle stárne.

Základní charakteristika jakostního vína:

Světle žlutá barva, muškátová vůně, jemná kořenitost chuti, nižší až nízký obsah kyselin, někdy náznak hořčinky, víno méně plné; krátké.

Víno má zajímavé aromatické látky a jemné třísloviny.

V. Kraus a kol.

Vinařské novinky do schránky

Každý měsíc vám pošleme aktuality ze světa vína