Modré odrůdy původem z Moravy

Na moravských a českých vinicích roste mnoho odrůd révy vinné. Celá řada z nich u nás byla přímo vyšlechtěna, a tak právě u nás dosahují nejvyšší kvality.

Přestože je zavedení nové odrůdy na trh dlouhodobý proces, máme v současnosti možnost ochutnat celou řadu modrých odrůd původem z Moravy

Za největší rozmach šlechtitelství u nás vděčí milovníci vína paradoxně velmi nešťastné události, jež zasáhla celé naše vinařství před více než sto lety. Byla to malá mšička révokaz, která se u nás masivně rozšířila a vážně poškodila vinice. Právě snaha najít odrůdu, která by byla proti škůdci odolná a zároveň dávala kvalitní víno, byla nejsilnějším impulzem k rozvoji našeho šlechtitelství.

Přestože je zavedení nové odrůdy na trh dlouhodobý proces, máme v současnosti možnost ochutnat celou řadu modrých odrůd původem z Moravy - AgniAndréArianaCabernet MoraviaCerasonFratavaKofrankaLaurotNativaNeronetRubinetSevar.

Cabernet Moravia


Otcem odrůdy je Lubomír Glos z Moravské Nové Vsi, který měl ve vinohradě zdegenerovaný Cabernet Franc, jenž sice dával výborná vína, ale špatně plodil. Důvod pro šlechtitelské experimentování tak byl na světě. V odrůdě Cabernet Moravia se potkal Cabernet Franc s Zweigeltrebe. Odrůdu najdeme už na 198,5 ha našich vinic zejména v teplých polohách Moravy.

Špičkové Cabernety Moravia jsou vína temná, s vůní tmavého ovoce připomínající rybíz či borůvku, vína kořenitá, s jemnějšími tříslovinami. Jde o vína ušlechtilá s patrným vlivem cabernetu, plného těla a s důraznou stopou rybízových tónů. Pěstitelé Cabernetu Moravia vozí medaile z mezinárodních soutěží, kde kvalitu odrůdy i jejich práce potvrzují přední světoví sommelieři.

Moravská vinice, červené víno

André


Tato odrůda byla pojmenovaná na počest saského rodáka Christiana Karla Andrého, zakladatele brněnského spolku na podporu šlechtění ovoce a révy, který byl moravským vinařstvím fascinován. André vyšlechtil Ing. Jaroslav Horák ve Šlechtitelské stanici ve Velkých Pavlovicích, když spojil odrůdy Frankovka a Svatovavřinecké. Aktuálně najdeme odrůdu André na cca 288 ha našich vinic a její zastoupení trvale roste. Tato odrůda vyžaduje teplé oblasti umožňující pozdější sklizně.

André klade vyšší nároky na konzumenta

André klade vyšší nároky na konzumenta – mladá vína se mohou sice projevovat výraznou tmavě ovocnou aromatickou vůní až do lesního ovoce, ale kvůli kyselinám a tříslovinám mohou zároveň působit poměrně tvrdě až hrubě v chuti. André proto více než jiné modré odrůdy potřebuje čas, aby dosáhlo optimální odrůdové zralosti a získalo na atraktivitě. Výjimkou nebývá ani archivace delší než 10 let. Ta z André dokáže vytvořit jedno z nejzajímavějších a nejkvalitnějších červených vín Moravy.

Neronet


Odrůdu vyšlechtil profesor Vilém Kraus v Lednici na Moravě křížením odrůd SvatovavřineckéModrý Portugal a Alibernet. Název Neronet je složen ze dvou výrazů, a to z nero – což znamená italsky černý – a z koncovky net, jež odkazuje k rodičovské linii kabernetové (AlibernetCabernet Sauvignon). Barva Neronetu je tmavě červená s modravými záblesky. V chuti je jemný a plný s výraznější strukturou tříslovin.

Ariana


Je kříženec odrůd Ryzlink rýnský a Svatovavřinecké s Zweigeltrebe, který společnými silami vytvořil v Perné František Zatloukal a Ing. Ludvík Michlovský. Víno je plné, harmonické, sametově hebké, dostatečně barevné, velmi dobré kvality s jemným obsahem tříslovin. Zráním získává na kvalitě.

Laurot


Kříženec odrůd Merlan, Frankovka a Svatovavřinecké vznikl spoluprací šlechtitelů ze sdružení Resistant Velké Bílovice a Lubomíra Glose. Zastoupení ve vinicích je zatím minimální, ale přesto se Laurot stal nejlepším červeným vínem Salonu vín ČR pro rok 2015. Typický Laurot je velmi tmavě granátové barvy s fialovými reflexy, vůně je svěží s ovocnými tóny, chuť je plná, jemná a atraktivně harmonická. Ve vůni a chuti jsou dominantní třešně a višně, najde se tu ale i vyzrálé lesní ovoce a čokoláda.

Fratava

Tato pozdní odrůda vznikla v roce 1973 díky Lubomíru Glosovi křížením Frankovky a Svatovavřineckého. 

Tato pozdní odrůda vznikla v roce 1973 díky Lubomíru Glosovi křížením Frankovky a Svatovavřineckého. Charakterem a jakostí připomínají tato vína odrůdy Svatovavřinecké, ovšem s podstatně nižší aciditou. Víno je chuťově příjemné, velmi plné, extraktivní, s výrazně temně červenou barvou.

Rubinet


Odrůda vznikla složitým křížením odrůd Alibernet, Revolta a André profesorem Krausem v Lednici na Moravě. Barva vína je neprůhledně sytě černočervená, vůně intenzivní a kořenitě kabernetová. Chuť velmi plná, viskózní, tříslovitá. Ve vůni lze nalézt černý rybíz, plody černého bezu, Cabernet Sauvignon a koření.

Vinice, červené víno

Kofranka


Vznikla dílem kolektivu šlechtitelů Resistant z odrůdy Fratava křížené s odrůdami Merlot a Seibel 13666. Víno má tmavé rubínové odstíny, ve vůni jsou charakteristické plody lesního ovoce a sušené švestky. Chuť je plná, extraktivní, sametově hebká s borůvkovými tóny a vyššími tříslovinami.

Nativa


Odrůda je dalším křížencem kolektivu šlechtitelů Resistant. Vznikla z odrůd Fratava a Merlan. Vína bývají tmavě červené až rubínové barvy, plná, extraktivní, harmonická, s výraznější tříslovinou a s poněkud vyšší aciditou. Vína jsou jemně aromatická, svým charakterem se přibližují odrůdám Merlot, případně i Cabernet Sauvignon, v aroma se objevuje ovocitost s tóny třešní a višní a kořenitost, v buketu též květinové tóny.

Cerason


Odrůda vhodná k výrobě k biovín a červených a růžových vín v ekologickém vinohradnictví. Zrodila se z křížení odrůd Merlan a Fratava a jejími „otci“ jsou Ing. Miloš Michlovský a prof. Vilém Kraus. Cerason je kvalitní víno tmavočervené až modročervené barvy, ovocné a bylinné vůně i chuti, jemně aromatického typu.

Agni

Vína z této odrůdy jsou typická muškátovým aroma

Tato odrůda byla vyšlechtěna za spolupráce šlechtitelských stanic ve Velkých Pavlovicích a Perné. Vznikla jedinečným spojením odrůd André a Irsai Oliver. Vína z této odrůdy jsou typická muškátovým aroma a současně velmi příznivými předpoklady pro výrobu dezertních vín. Vína jsou to velmi zajímavá a krásná, ale hůře sehnatelná.

Sevar


Tato odrůda vyšlechtěná Ing. Aloisem Tománkem v Polešovicích vznikla křížením francouzské odrůdy Seyve Villard a Svatovavřinecké jako odolná proti mrazu a houbovým chorobám. Kvalitní víno Sevar je rubínové až tmavočervené barvy, má zajímavý buket i chuť. Prolínají se v něm vůně květinové a ovocné a ve vínu lze nalézt plody okraje lesa – maliny, ostružiny, jahody, rybíz i borůvky

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína