Bílá vína z Moravy, bílá vína z Čech

V České republice se pěstuje celá řada bílých odrůd révy vinné (29 zapsaných ve Státní odrůdové knize), ale pro jednoduchost je lze rozdělit do tří pomyslných skupin.

V České republice se pěstuje celá řada bílých odrůd révy vinné, ale pro jednoduchost je lze rozdělit do tří pomyslných skupin.

První skupina má přirozeně vyšší obsah kyselin a jejími typickými představiteli jsou Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský a Sauvignon. Tato vína jsou primárně ovocitá, šťavnatá, zabíhají až do citrusových tónů a bývají příjemně pikantní.

Druhou pomyslnou skupinou tvoří vína s nižším obsahem kyselin. Sem patří mnoho odrůd, ale mezi nejznámější patří rodina burgundských, tedy Rulandské bílé, Rulandské šedé a Chardonnay. Patří sem ale také naše nejtypičtější odrůdy jako Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Sylvánské zelené nebo Neuburské. Tato skupina je oblíbená pro svou příjemnou svěžest a ovocnost.

Třetí skupina zahrnuje odrůdy aromatické. Vína jsou to bohatá, kořenitá, s opulentním aroma i chutí. Nejznámější aromatické odrůdy jsou Tramín červený, Muškát moravský nebo Pálava. Těmto vínům sluší zbytkový cukr, a proto je častěji vídáme jako polosuchá či polosladká.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína