VOC Znojmo

Znojemská vinařská podoblast zavedla první apelační systém v České republice – VOC Znojmo, vína originální certifikace. Zakladatelé VOC Znojmo byli ing. Jiří Hort a Jaroslav Chaloupecký.

Schvalovací systém pro udělení označení VOC Znojmo byl úspěšně dovršen v roce 2009. Česká republika se tímto krokem zařadila mezi úspěšné tržní systémy, praktikující marketing kontrolovaného původu. Znojmo teď může využít svých tržních šancí jako první držitel ochranné známky VOC Znojmo

Znojemská vinařská podoblast zavedla první apelační systém v České republice – VOC Znojmo

Způsoby značení vín

VOC Znojmo jako první v ČR přidává ke stávajícímu germánskému systému značení vín nový románský systém značení. Oba způsoby nyní existují nezávisle na sobě a milovníkům vína tak přináší více informací při rozhodování o nákupu vína.

Tradice pěstování a výroby vína na Znojemsku

Znojemsko se může pochlubit bohatou vinařskou tradicí; archeologické nálezy dokazují, že pěstováním vinné révy se v údolí řeky Dyje zabývali již staří Římané. Například na staré obchodní stezce nad viniční tratí Šobes dodnes můžete vidět koleje od těžkých římských povozů, vyježděné v kamenitém terénu.

Podmínky

Jedním z důvodů, proč se na Znojemsku rodí vína s originální chutí a pověstnou rozmanitostí, je stylově pestré spektrum kvalitních bílých odrůd, které je řadí mezi nejlepší světová bílá vína.

Správným výběrem odrůdy vinaři výrazně ovlivňují potenciál terroir; ten je opravdu jako diamant, který až člověk obrousí do nevídané krásy.

Jedním z důvodů, proč se na Znojemsku rodí vína s originální chutí a pověstnou rozmanitostí, je stylově pestré spektrum kvalitních bílých odrůd

Za chuťově plná a svěží aromatická bílá vína však Znojemsko vděčí nejenom velkému počtu šikovných vinařů, ale také ideálním přírodním a klimatickým podmínkám. Studené větry z nedaleké Českomoravské vrchoviny spolu s termoregulačním vlivem řek Dyje, Jevišovky a Jihlavy dávají zdejším vínům nezaměnitelnou kořenitou chuť a plnost. Díky střídání slunečných dnů a chladnějších nocí hrozny zrají pomaleji, ale zato si uchovávají vonné látky a dosahují vysoké jakosti.

Zpracování a výroba kvalitních vín probíhá za použití moderní technologie, která zachová pro budoucí víno většinu odrůdových aromatických látek, ale se znalostí hodnoty a tradice místního terroir.

Odrůdy hroznů:

Založeno: 2009

Kontakt: www.vocznojmo.cz

Členové VOC

Vinařské novinky do schránky

Každý měsíc vám pošleme aktuality ze světa vína