VOC Mikulovsko


První apelační systém VOC v mikulovské vinařské podoblasti zavedl spolek VOC Mikulovsko z.s., který vznikl v říjnu 2004. Zakladatelé V.O.C. Mikulovsko z.s. byli Ing. Petr Marcinčák BA, Ing. Hynek Holánek a pan Vojtěch Huserek. Náročný schvalovací systém pro udělení označení VOC Mikulovsko byl úspěšně dovršen v roce 2011. Mikulovská podoblast, tak poprvé získala možnost nabízet konzumentům vína s garancí původu, vysoké kvality a originality potvrzenou samotnými vinaři.

Románský způsob značení je systém pohledu na kvalitu vína dle místa původu hroznů, které dává vínům jedinečný, nezaměnitelný charakter

Díky vysoké kvalitě a rozmanitosti viničních tratí mikulovské vinařské podoblasti zakladatelé zařadili do apelačního systému šest typických odrůd, které jsou zde tradičně pěstovány a dosahují mimořádné kvality. Jsou to Pálava, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Rulandské bílé, Rulandské šedé a Rulandské modré. Vína mohou být vyráběna pouze z vybraných a registrovaných viničních tratí a musí vykazovat originální regionální charakter.

Podmínky pro zařazení vín do VOC Mikulovsko

Románský způsob značení je systém pohledu na kvalitu vína dle místa původu hroznů, které dává vínům jedinečný, nezaměnitelný charakter a současně odráží tradiční výrobní postupy. Vína zároveň musí splňovat striktně daná a kontrolovaná kritéria.

  • Vína označená VOC Mikulovsko jsou vína s garantovaným původem a kvalitou.
  • Hrozny na jejich výrobu mohou pocházet pouze z registrovaných vinic.
  • Vína musí být vyráběna pouze z hroznů vypěstovaných v mikulovské vinařské podoblasti na registrovaných vinicích.
  • Lahvování vín může být provedeno pouze u člena VOC Mikulovsko z.s.
  • Vína lze vyrábět z hroznů révy vinné v kvalitě odpovídající kvalitě pro přípravu jakostních vín a mošt pro výrobu vína musí mít minimálně 21° cukernatosti podle normalizovaného moštoměru.
  • Vinice musí být obdělávána způsobem šetrným k přírodě. Za minimum je požadován systém integrované produkce.
  • Výnos nesmí překročit 2,5 kg na keř.
  • Hrozny mohou být sbírány pouze ručně.
  • Školení vína nesmí probíhat metodou „barikování“.
  • Jablečno-mléčná fermentace je povolena.
  • Vína budou balena do lahví maximálně o objemu 0,75 l a 1,5 l.
  • Lahve mohou být uzavřeny pouze kvalitním uzávěrem.
  • Vína pro výběr musí být již nalahvovaná a hodnotí je komise vybraných degustátorů schválených rozhodnutím Ministerstva zemědělství ČR.
  • Lahve musí být opatřeny speciální páskou s logem VOC Mikulovsko a číselným kódem, které jsou umístěny na hrdle lahve a zakrývají část záklopky.
  • Vína určená pro přiznání označení VOC Mikulovsko musí odpovídat požadavkům dle zákona.

Odrůdy VOC Mikulovsko

Vinaři nominují do systému VOC Mikulovsko pouze vína, která splňují přísné podmínky; jejich souhrn je uveden v dokumentu Podmínky a pravidla pro udělení označení VOC Mikulovsko. Podle těchto pravidel pak degustační komise vybírají nejtypičtější vína pro danou odrůdu.

Vína mohou být vyráběna pouze z vybraných a registrovaných viničních tratí a musí vykazovat originální regionální charakter.

Označení VOC je obdobou apelačních systémů užívaných v jiných vinařských zemích, jako je Francie (AOC), Itálie (DOC) či Rakousko (DAC). Po 2. světové válce se začal v některých evropských vinařských zemích prosazovat tzv. germánský způsob značení vína, kdy přívlastky (jakostní víno, kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů...) sdělují pouze, kolik stupňů cukernatosti měly sbírané hrozny, ze kterých bylo víno vyrobeno. Germánský systém byl zaveden v Německu po 2. světové válce, v Rakousku v 70. letech a v České republice novým vinařským zákonem v roce 1994.

Oba systémy značení existují souběžně. Zavedením apelačního (románského) systému, se VOC Mikulovsko na Mikulovsku vrací zpět k tradičnímu značení vína, který se na Moravě užíval do poloviny minulého století. Informace o kvalitě a charakteru vína je pro konzumenta zakódována v místě jeho původu.

Označení VOC Mikulovsko je dnes také jediný způsob, jak zabránit falšování moravských vín.

Odrůdy vína

Založeno: 2011

Kontakt: www.vocmikulov.cz

Členové VOC

 

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína