Zlato, dvojité zlato a diamant. Vína z Moravy a z Čech uspěla v Japonsku

Čekání bylo dlouhé, ale vyplatilo se. Právě byly zveřejněny výsledky 12. ročníku mezinárodní vinařské soutěže “SAKURA” Japan Women’s Wine Awards 2025, která se uskutečnila na konci ledna v Tokiu. Letos se do této prestižní přehlídky po několikaleté odmlce zapojili i vinaři z České republiky. Jejich vína získala hned několik prestižních ocenění. Z celkem 31 přihlášených bylo medailí oceněno 20 vzorků. Pět vín získalo medaili Silver, třináct medaili Gold a jedno Double Gold. Vzorek Bohemia Sekt Brut Prestige obdržel dokonce nejvyšší trofej Diamond Trophy. Účast tuzemských vinařů proběhla za finanční podpory Vinařského fondu a organizačního zajištění Národního vinařského centra s podporou Ministerstva zemědělství. 

Medailí Silver byly oceněny vzorky z Vinařství Obelisk, VÍNO J. Stávek, Vitis Strážnice a Vinařství Jiří Uherek, medailí Gold vzorky z Vinařství Svoboda, Mikrosvín Mikulov, Zámecké vinařství Bzenec, Thaya, Bohemia Sekt a VÍNO J. Stávek. Medaili Double Gold získalo Vinařství Obelisk a Diamond Trophy přivezl Bohemia Sekt Brut Prestige. Diamantovou trofejí bylo oceněno pouhých 64 vzorků z téměř 4 000 přihlášených vín. To jen  podtrhuje význam úspěchu pro české vinařství.

Vedle výše uvedených ocenění uspěla tuzemská vína také ve čtyřech mimořádných kategoriích, a sice v kategorii „Nejlepší párování s japonskou kuchyní – sushi“ (Vinařství Svoboda, Sylvánské zelené 2022), „Dezertní víno“ (Vinařství Obelisk, Ryzlink Rýnský 2023) a „Méně známé odrůdy na japonském trhu“ (VÍNO J. Stávek, Bílá Frankovka 2023; Mikrosvín Mikulov, Pálava 2023).

“SAKURA” Japan Women’s Wine Awards je největší vinařská soutěž v Asii. Do letošního ročníku bylo přihlášeno 3 962 vín ze 36 zemí světa. V Japonsku, jež je pátým největším dovozcem vína na světě a druhým největším v Asii, je získání oficiálního ocenění důležitým faktorem, který může pomoci úspěchu produktu na trhu. 

Prezentace českých a moravských vín na Velvyslanectví České republiky v Tokiu

Dalším významným činitelem je ale i povědomí zákazníka o dané zemi a regionu. Právě proto uspořádalo Ministerstvo zemědělství ČR ve spolupráci s Národním vinařským centrem a Vinařským fondem ČR ve dnech 29.–30. ledna 2025 sérii mistrovských kurzů českých a moravských vín na Velvyslanectví České republiky v Tokiu. Masterclass vedla Národní sommeliérka Klára Kollárová, jež japonskému odbornému publiku prezentovala vína, která jsou již na japonském trhu k dostání, i produkty těch vinařů, kteří mají o tento trh zájem do budoucna. Kurzů se účastnilo celkem 90 osob z řad importérů, zástupců maloobchodu, sommelierů či novinářů.

O akci byl následně publikován článek v japonském periodiku Shuhan News a dotkla se jí rovněž reportáž místní televizní stanice Fuji TV. V návaznosti na Masterclass bylo rovněž zahájeno několik obchodních jednání ohledně dovozu nových značek vín do Japonska.

Soubory ke stažení

Výsledky Sakura Award 2025
xlsx, 12239
tisková zpráva
docx, 96015

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína