Zapomeňte na obyčejný svařák z vánočních trhů. Letos si ho vychutnejte třeba doma – stylově, kreativně a přesně podle svého gusta. Národní sommelierka Klára Kollárová vám ukáže, že svařené víno může být nejen hřejivým nápojem, ale i malým gurmánským zážitkem.
„Dobré víno je absolutním základem každého svařáku. Jen tak si zachová jedinečnou chuť i charakter,“ připomíná Klára. A dodává: „Nebojte se experimentovat – tuzemská vína, růžové variace nebo kapka portského dokážou vykouzlit úplně nové chuťové světy.“
Svařák nemusí být jen sladký, převařený nápoj. Pokud sáhnete po kvalitním víně a doplníte ho správnými ingrediencemi, vznikne drink, který zahřeje, potěší a navíc překvapí svou originalitou. Ať už si chcete doma navodit atmosféru vánočních trhů, nebo ohromit přátele na zimní party, zkuste letos něco nového. Klára radí: „Vymazlete si svařák doma a podělte se o něj s blízkými. Ukážete svou kreativitu a připravíte nápoj, který bude přesně podle vašeho stylu.“
„Bílé víno je pro přípravu přehlížené, ale opak je pravdou! S trochou fantazie vytvoříte pitelný a svěží svařák,“ doporučuje Klára Kollárová.
Ingredience:
Postup:
Víno zahřejte na mírném výkonu společně s hřebíčkem, citronovou trávou a zázvorem. Nikdy nepřivádějte k varu. Med přidejte těsně před podáváním. „Citronová tráva a zázvor dodají vínu svěží a pikantní tón, který se skvěle hodí k bílému vínu,“ vysvětluje sommelierka.![]()
„Růžové víno nabízí jemnější chuť a skvěle se kombinuje s ovocem a bylinkami,“ říká k receptu Kollárová.
Ingredience:
Postup:
Víno zahřejte společně s grepem, jablkem a tymiánem. Sušené brusinky přidejte těsně před podáváním. Na závěr dochuťte špetkou červeného pepře. „Tento svařák je svěží a elegantní – ideální pro zimní večery,“ doporučuje Klára.![]()
„Kapka portského přidá svařáku hloubku a skvěle se kombinuje s výraznějším kořením,“ doplňuje Klára Kollárová. Ohromte své nejbližší touto luxusnější variantou.
Ingredience:
Postup:
V malém množství vody a cukru nejdříve povařte klasické koření na svařák (badyán, hřebíček a skořice), aby se chutě rozvinuly. Poté zahřejte červené víno s portským a přidejte rozvar dle chuti. Do směsi vložte rozmarýn, ten víno krásně ovoní. Sušené švestky přidejte na závěr. „Tento svařák je ideální pro slavnostní příležitosti, kdy chcete něčím překvapit,“ doporučuje sommelierka.![]()
Ať už zvolíte svěží bílý, jemný růžový nebo luxusní červený s portským, jedno je jisté: takový svařák zahřeje nejen tělo, ale i duši. Navíc podpoříte lokální vinaře z Moravy a Čech – a to je ten nejhezčí vánoční dárek.

Vinařské novinky do schránky