Svařák třikrát jinak aneb zimní rituál s kapkou originality

Zapomeňte na obyčejný svařák z vánočních trhů. Letos si ho vychutnejte třeba doma – stylově, kreativně a přesně podle svého gusta. Národní sommelierka Klára Kollárová vám ukáže, že svařené víno může být nejen hřejivým nápojem, ale i malým gurmánským zážitkem.

„Dobré víno je absolutním základem každého svařáku. Jen tak si zachová jedinečnou chuť i charakter,“ připomíná Klára. A dodává: „Nebojte se experimentovat – tuzemská vína, růžové variace nebo kapka portského dokážou vykouzlit úplně nové chuťové světy.“

Svařák nemusí být jen sladký, převařený nápoj. Pokud sáhnete po kvalitním víně a doplníte ho správnými ingrediencemi, vznikne drink, který zahřeje, potěší a navíc překvapí svou originalitou. Ať už si chcete doma navodit atmosféru vánočních trhů, nebo ohromit přátele na zimní party, zkuste letos něco nového. Klára radí: „Vymazlete si svařák doma a podělte se o něj s blízkými. Ukážete svou kreativitu a připravíte nápoj, který bude přesně podle vašeho stylu.“

Svařák z bílého vína s citronovou trávou a zázvorem

„Bílé víno je pro přípravu přehlížené, ale opak je pravdou! S trochou fantazie vytvoříte pitelný a svěží svařák,“ doporučuje Klára Kollárová.

Ingredience:

  • 750 ml bílého vína (např. Muškát moravský)
  • 4 hřebíčky
  • 2 stébla citronové trávy
  • 3 plátky čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce medu

Postup:
Víno zahřejte na mírném výkonu společně s hřebíčkem, citronovou trávou a zázvorem. Nikdy nepřivádějte k varu. Med přidejte těsně před podáváním. „Citronová tráva a zázvor dodají vínu svěží a pikantní tón, který se skvěle hodí k bílému vínu,“ vysvětluje sommelierka.

Jemný růžový svařák s grepem a tymiánem

„Růžové víno nabízí jemnější chuť a skvěle se kombinuje s ovocem a bylinkami,“ říká k receptu Kollárová.

Ingredience:

  • 750 ml růžového vína
  • 1 grep na plátky
  • 1 jablko na kostičky
  • 1 snítka tymiánu
  • 1 lžička sušených brusinek
  • špetka červeného pepře

Postup:
Víno zahřejte společně s grepem, jablkem a tymiánem. Sušené brusinky přidejte těsně před podáváním. Na závěr dochuťte špetkou červeného pepře. „Tento svařák je svěží a elegantní – ideální pro zimní večery,“ doporučuje Klára.

Luxusní svařák z červeného vína s portským a rozmarýnem

„Kapka portského přidá svařáku hloubku a skvěle se kombinuje s výraznějším kořením,“ doplňuje Klára Kollárová. Ohromte své nejbližší touto luxusnější variantou.

Ingredience:

  • 750 ml suchého červeného vína (např. Cabernet Sauvignon)
  • 100 ml portského vína
  • klasické koření na svařák – badyán, hřebíček, skořice
  • cukr na cukrový rozvar
  • 1 snítka rozmarýnu
  • sušené švestky dle počtu osob

Postup:
V malém množství vody a cukru nejdříve povařte klasické koření na svařák (badyán, hřebíček a skořice), aby se chutě rozvinuly. Poté zahřejte červené víno s portským a přidejte rozvar dle chuti. Do směsi vložte rozmarýn, ten víno krásně ovoní. Sušené švestky přidejte na závěr. „Tento svařák je ideální pro slavnostní příležitosti, kdy chcete něčím překvapit,“ doporučuje sommelierka.

TIPY SOMMELIERKY KLÁRY KOLLÁROVÉ
  • Používejte kvalitní víno – jen tak bude svařák skutečně chutnat.
  • Nepřevařujte – víno nesmí projít varem, jinak ztratí charakter.
  • Koření v rozvaru – nechte ho chvíli povařit, aby se chutě krásně rozvinuly.
  • Slaďte až na konec – med nebo cukr přidejte těsně před podáváním.
  • Naše likérové víno portského tipu najdete i u našich vinařů, např. LOKUS od J. Stávka, který byl častým účastníkem Salonu vín. Nejdelší tradici na trhu má ŠALER od Špalků.

Ať už zvolíte svěží bílý, jemný růžový nebo luxusní červený s portským, jedno je jisté: takový svařák zahřeje nejen tělo, ale i duši. Navíc podpoříte lokální vinaře z Moravy a Čech – a to je ten nejhezčí vánoční dárek.

Soubory ke stažení

doc, 100864

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína

Svařák třikrát jinak aneb zimní rituál s kapkou originality | Vína z Moravy a vína z Čech