Středomořská kuchyně s trochou vína může prospívat tělu i mysli

Zdravá, vyvážená strava patří mezi nejsilnější nástroje, které máme k ochraně dlouhodobého zdraví. Právě středomořská kuchyně se stala vzorem toho, jak může jídlo prospívat tělu i mysli. Je založena na zelenině, ovoci, ořeších, celozrnných obilovinách, olivovém oleji a rybách, ale zároveň nechává prostor i pro potěšení – například pro střídmou konzumaci vína k jídlu.

Nedávný výzkum z Harvardovy univerzity ukázal, jak daleko mohou tyto přínosy sahat. Lidé s nejvyšším genetickým rizikem Alzheimerovy choroby dokázali zpomalit kognitivní úpadek a snížit riziko rozvoje demence, pokud dodržovali středomořský styl stravování. Zajímavé je, že pozitivní účinky byly nejsilnější právě u těch s největším genetickým rizikem, což naznačuje, že životní styl může do určité míry zmírnit to, co máme zapsáno v naší DNA.

Víno a středomořská strava obecně přinášejí ještě další výhody, například zlepšení zdraví našeho zažívání. Důležitou roli zde hrají polyfenoly – přírodní sloučeniny obsažené ve víně, olivovém oleji, ovoci a zelenině, tedy v typických složkách středomořské stravy. Jen malá část polyfenolů se vstřebá v tenkém střevě, zbytek putuje do tlustého střeva, kde je střevní bakterie přeměňují na biologicky dostupnější látky. Tyto interakce prospívají nejen střevům, ale mají pozitivní účinek na cévy, mozek a také na zmírnění zánětů. Střídmá konzumace vína v kombinaci se zdravou stravou tak může přispívat k ochranným účinkům na organismus.

Klíčem je samozřejmě rovnováha. Přínosy vína se pojí s umírněností. Obvykle se doporučuje maximálně jedna sklenka denně pro ženy a dvě pro muže, vždy s jídlem a v rámci zdravého životního stylu. Když se víno konzumuje tímto způsobem, přirozeně zapadá do mozaiky středomořské stravy, ve které se přirozeně propojuje potěšení, kultura i zdraví.



Při vyváženém životním stylu nejde o jednotlivá jídla či nápoje, ale o celkový stravovací vzorec. Strava založená na čerstvých rostlinných surovinách, zdravých tucích a vědomém vychutnávání nám může pomoci stárnout s lehkostí, myslet jasně a žít naplno. A pro mnohé tak má sklenka vína u stolu své právoplatné místo.

Témata výzkumu konzumace vína ve spojení s pozitivními účinky na projevy Alzheimerovy choroby i přínos polyfenolů na naše zdraví byla vedle mnoha dalších součástí programu druhého mezinárodního kongresu s názvem Životní styl, strava, víno a zdraví (v orig. Lifestyle, Diet, Wine and Health) v Římě v březnu 2025. Toto setkání předních vědeckých odborníků a představitelů vinařského světa podporuje tolik důležitou mezinárodní spolupráci mezi výzkumnými pracovníky, zákonodárci a zdravotníky.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína