Workshopy na téma Pinot noir, apelace, PIWI v šumivých a perlivých vínech či vermuty, Master of wine i odborník z Klosterneuburgu a velká srovnávací degustace s Michalem Šetkou a Zlatkem Míčkou – takový je pohled z rychlíku na podzimní a zimní vzdělávací program v Národním vinařském centru.
Národní vinařské centrum dlouhodobě rozvíjí vzdělávací programy zaměřené na vinaře, sommeliery i milovníky vína. Naším cílem je prohlubovat odborné znalosti o víně, vinohradnictví, senzorice i aktuálních trendech v oboru a zároveň vytvářet prostor pro sdílení zkušeností mezi odborníky i začátečníky.
Pro nadcházející období jsme pro vás připravili pestrou nabídku seminářů, workshopů a masterclassů vedených národní sommelierkou Klárou Kollárovou a dalšími špičkovými odborníky z Česka i ze zahraničí. Program zahrnuje jak základní kurzy o víně, tak specializované tematické workshopy v regionech, praktická školení či přednášky od prestižních zahraničních hostů. Proběhnou nejen u nás v Centru Excelence ve Valticích, ale i na dalších místech České republiky. Z tak široké nabídky si určitě vybere každý – stačí si zvolit téma, které vás zajímá či termín, který vám nejlépe vyhovuje, a přihlásit se na našich stránkách prostřednictvím odkazů u jednotlivých akcí.
Tolik žádané a oblíbené Pinot noir:
Začneme 22. 10. pro všechny zájemce u nás v NVC. 3. 11. se Klára Kollárová vydá do Velkých Bílovic, do vinařství Svoboda. Poslední workshop s Pinotem se odehraje na Slovácku ve vinařství Krásná hora 8. 12.
Druhým tématem budou tolik diskutované Apelace u nás i ve světě. Přidejte se k diskuzi a udělejte si lepší obrázek o aktuálním vývoji:
Odstartujeme 29. 10. v Čechách, pokračovat se bude 24. 11. na Znojemsku, kde bude hostem historik a vinař Martin Markel, a toto téma uzavřeme 9. 12. s Mojmírem Baroňem v jeho vinařství v Lednici.
Nikolaus Schloegel z rakouského Klosterneuburgu se 10. 11. zaměří na Vliv vinifikace na klíčové aromatické složky bílých i červených vín. V novém roce, 27. ledna, za námi přijede další z řady Masters of wine – Roman Horwath, který nám nastíní tajemství úspěchu Domaine Wachau.
Dlouho už ve vašich zpětných vazbách nacházíme žádosti o školení na Vady a choroby vína – toto téma prozkoumáme do detailu 13. listopadu. Spojení dvou trendů v jednom semináři se podařilo vypsáním kurzu PIWI odrůdy v šumivých a perlivých vínech 20. 11. Speciální téma „Vermut“ probere Klára Kollárová s Honzou Stávkem a Ondrou Kopičkou v Praze už 21. 10.
V pátek 7. listopadu některé z vás čekají také degustátorské zkoušky a chybět nebudou ani tradiční kurzy pro začátečníky, milovníky vín i zájemce z řad vinařské či gastronomické praxe:
- 22. 11. Úvod do degustace vína
- 8.–9. 12. Sommelier junior – praktická část
Pokud chcete vědět, jakou vodu, sýr či jiný pokrm si dát ke kterému vínu, neměli byste si nechat ujít 28. 11. Snoubení vín a pokrmů.
A odměnou po celoročním úsilí nám všem bude Srovnávací degustace velkých světových a moravských vín s průvodci Michalem Šetkou, Zlatkem Míčkou a Klárou Kollárovou – podrobnosti připravujeme, zapište si prozatím termín 1. 12.
V případě jakýchkoli dotazů nás prosím kontaktujte na e-mailu seminare@vinarskecentrum.cz.
Těšíme se na setkání ať už u nás ve Valticích anebo v dalších vinařských regionech České republiky.
Změna programu vyhrazena.
Vinařské novinky do schránky