Vědecký článek zdůrazňuje roli střídmé konzumace vína ve zdravém životním stylu

Po úspěchu prvního a druhého mezinárodního kongresu s názvem Životní styl, strava, víno a zdraví (v orig. Lifestyle, Diet, Wine and Health) v Toledu (2023) a Římě (2025) byl 27. června 2025 v časopise Journal of Epidemiology and Public Health publikován vědecký článek Narativ sklenky vína s večeří (v orig. A Glass of Wine with My Dinner: A Narrative). Článek, který vznikl ve spolupráci tří odborníků účastnících se kongresu, je dostupný veřejnosti a přináší aktuální, na důkazech založený pohled na propojení vína, stravy a zdraví.

Autory publikace jsou Creina S. Stockley (University of Adelaide, Austrálie), Mladen Boban (University of Split, Chorvatsko) a Pierre-Louis Teissedre (University of Bordeaux, Francie). Text shrnuje data z obou kongresů a přináší přehled současného výzkumu i klinických poznatků o zodpovědné konzumaci vína.

Publikace se zaměřuje především na rozsáhlé lékařské a vědecké důkazy o pozitivních účincích tradiční středomořské stravy a životního stylu, jehož součástí je i střídmá konzumace vína jako přirozená součást vyváženého jídla.

Hlavní autorka Creina Stockley uvádí: „Téma konzumace alkoholu zůstává i třicet let po zveřejnění tzv. francouzského paradoxu v televizi předmětem velkého zájmu. Toto téma se pro spotřebitele nestává jasnějším, ale naopak je stále více kontroverznější jak pro vědce, tak pro spotřebitele. V roce 1992 byli Renaud a de Lorgeril prvními výzkumníky, kteří naznačili, že víno konzumované při jídle je spojeno s přínosy pro kardiovaskulární zdraví. Později se tyto přínosy rozšířily i na další onemocnění související s věkem, což se projevilo snížením rizika celkové úmrtnosti. Tento vztah, známý také jako křivka ve tvaru písmene J, se však projevuje pouze tehdy, pokud jsou alkoholické nápoje, jako je víno, konzumovány střídmě – obecně v množství přibližně 10 až 20 g denně u dospělých mužů a žen.“

Stockley pokračuje: „V posledních letech se však do diskuse o veřejném zdraví dostal pojem ‚žádné bezpečné množství‘, který spotřebitelům naznačuje, že nejlepší volbou pro jejich zdraví je úplná abstinence od alkoholických nápojů ať už s jídlem, nebo bez něj. To vedlo ke změnám v doporučeních pro konzumaci alkoholu i v národních předpisech. Tato publikace se snaží odpovědět na otázku, zda víno může i nadále zůstat přirozenou součástí vyváženého jídla a zdravého životního stylu.“

Druhý kongres se soustředil na nejnovější poznatky týkající se středomořské stravy a zdravého životního stylu, včetně významu dostatečného spánku a pohybu, stravovacích návyků a zodpovědné konzumace vína. Nová publikace zdůrazňuje klíčová témata a debaty z tohoto setkání a klade důraz na holistický přístup ke zdraví, který zahrnuje vyváženou výživu, fyzickou aktivitu a kulturní kontext.

„Jsme hrdí, že můžeme sdílet tento veřejně dostupný vědecký článek. Nejenže odráží nejnovější vědecké poznatky, ale také zdůrazňuje význam zodpovědné konzumace vína v kontextu stravy a životního stylu,“ uvedl vědecký výbor kongresu.

Celý původní článek je k dispozici zde.

O kongresu
Mezinárodní kongres o životním stylu, stravě, víně a zdraví je akce konající se jednou za dva roky a je věnována zkoumání komplexních souvislostí mezi stravou, životním stylem a prevencí chronických onemocnění. Podporuje mezinárodní spolupráci mezi výzkumnými pracovníky, zákonodárci a zdravotníky.

Soubory ke stažení

tisková zpráva
docx, 9144

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína