Když se léto potkává s podzimem, servírujte sezónní paletu chutí a vůní

Toto jedinečné období nabízí to nejlepší z obou období – doznívající letní úrodu plnou svěžesti a barev, spolu s prvními plody podzimu, které přinášejí hloubku a zemitost. Vznikají tak jídla, jež propojují slunce s mlhou, sladké s kořeněným, lehkost s hřejivostí. Co tedy servírovat, když se roční období střídají a příroda nám štědře nabízí své poklady?

Pojďme se podívat na jednotlivé suroviny a nechme si k nim doporučit i lahodné víno, které svou chutí podtrhne připravovaný pokrm. Poradí nám jedna z nepovolanějších, národní sommelierka Klára Kollárová, z Národního vinařského centra ve Valticích, která se účastnila hodnotících kol pro výběr nejlepších 100 vín do Salonu vín 2025.



Klasikou podzimních pokrmů je dýně, a to nejjednodušší jídlo, v němž hraje prim, představuje bezesporu dýňová polévka. K její krémové struktuře se výborně hodí rulandské bílé například z Vinařství Hanzel nebo od vinaře Štěpána Maňáka. Pokud máte rádi pikantnější variantu dýňové polévky, stačí přidat podle gusta zázvor a chilli, k tomuto podzimnímu pokrmu pak výborně ladí suché víno, ideálně pálava například ze Sonberku nebo z rodinného vinařství Skoupil. Variace dýňové polévky jsou rozmanité, máte-li raději verzi s muškátovým oříškem, nezapomeňte na muškátové odrůdy vína jako třeba žlutý muškát z Vinařství Hanzel.

Pozdní léto přináší také bohatou úrodu paprik a rajčat, které se v kombinaci s čerstvými bylinkami proměňují v osvěžující saláty plné barev a chutí. Doporučujeme je kombinovat s vínem typu rosé např. elegantní cabernet moravia od vinaře Víta Sedláčka. Tato volba dokonale podtrhne letní svěžest a dodá pokrmům delikátní šmrnc.

Tradiční lečo zažívá svůj velký návrat – a právem. V moderních kuchyních i restauracích se znovu objevuje v různých variacích, které oslavují chuť dozrávající zeleniny. V teplé úpravě paprik a rajčat vynikne jejich sladkost i šťavnatost, a právě proto doporučujeme sáhnout po plnějším, ale ovocném víně cabernetového typu nebo např. cuvée od Jana Plačka.

A co houby? Ty jsou doslova pokladem podzimu a inspirací pro nespočet receptů. V jednoduché, ale oblíbené úpravě – jako je smaženice s kmínem – vynikne jejich přirozená chuť. Ideálním doprovodem je plnější chardonnay, které dodá pokrmu jemnost a eleganci, například z Vinařství Kněží hora nebo od vinaře Vlastislava Klobásy. Pokud houby doplňují masový pokrm jako příloha, otevírá se prostor pro skutečně vytříbený chuťový zážitek. Nejlépe ho podpoří vyzrálé rulandské modré z Vinařství Svoboda či Vinařství Kněží hora, jehož struktura a ovocné tóny krásně ladí s lesními chutěmi hub i šťavnatostí masa.

Hrušky, švestky a jablka přímo volají po sladkém zpracování. Ať už je proměníte v nadýchané koláče, voňavé záviny nebo jemné dezerty, vždy přinesou do kuchyně chuťovou symfonii. Ušlechtilým společníkem k těmto ovocným dobrotám je například Ryzlink vlašský – výběr z cibéb od vinaře Jiřího Uherka nebo tramín z rodinného vinařství Skoupil.



Dostali jste chuť na domácí kuchyni? Až budete připravovat svůj oblíbený pokrm, mějte na paměti, že kombinace sezónních surovin a pečlivě vybraných vín vytváří harmonii, která potěší všechny smysly. Ať už sáhnete po dýni, houbách, provoníte svou kuchyň lečem nebo se pustíte do pečení ovocných koláčů, nezapomeňte, že právě víno dokáže chuťový zážitek pozvednout na delikátní úroveň. Nechte se vést intuicí, inspirujte se doporučeními národní sommelierky Kláry Kollárové a užijte si přechod mezi létem a podzimem plnými doušky. Všechna vína můžete ochutnat v degustační expozici Salonu vín v historických sklepech zámku ve Valticích, anebo si je objednat na e-shopu Národního vinařského centra.

Tagy

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína