Jaká budou Svatomartinská vína ročníku 2020?

V závěru týdne absolvovala odborná porota ve Valticích první kolo hodnocení vín usilujících o možnost používat letos známku Svatomartinské. Při hodnocení uspělo 90 % přihlášených vín. Vzhledem k uzavření restaurací a zrušení svatomartinských akcí bude sice v letošním roce Svatomartinského vína méně, ale po prvním kole hodnocení odborníci potvrzují, že bude velmi kvalitní.

Logo_SVM_2020

Do prvního kola hodnocení bylo přihlášeno 259 vín od 56 vinařských firem, což je cca o 20 % méně vzorků a o 30 % méně vinařů ve srovnání s loňským rokem. Přísné požadavky na kvalitu ale splnilo hned 234 vín. Přesný počet letošních Svatomartinských vín a úspěšných vinařství ale budeme znát až po 30. říjnu, kdy proběhne druhé kolo hodnocení. Očekává se, že na trh přijde kolem 1,75 mil. lahví Svatomartinského vína 2020.

Do prvního kola hodnocení bylo přihlášeno 259 vín od 56 vinařských firem a prošlo jich 234.

„Přestože hodnocení ještě není u konce, lze již nyní říct, že na letošní Svatomartinská vína se mohou zákazníci opravdu těšit. Kvalita vín je vysoká, což dokládá i fakt, že prvním kolem neprošlo jen 25 vín, tedy pouhých 10 % přihlášených vzorků,“ přiblížil letošní Svatomartinská vína Ing. Marek Babisz, hlavní someliér Národního vinařského centra, a dodal: „Svatomartinská vína ročníku 2020 jsou velmi aromatická, lehčího ovocného charakteru, s příjemnou kyselinkou a velmi svěží. Je to typická ukázka mladých vín, jak by měla vypadat.“

Z 234 vín, která prošla prvním kolem hodnocení úspěšně, a budou tedy moci nést známku Svatomartinské 2020, je 111 bílých, 61 růžových, 58 červených vín a 4 klarety. Nejvíce zastoupenou odrůdou je Müller Thurgau (64 vzorků), následovaný je Modrým Portugalem (39), Svatovavřineckým rosé (33) a Muškátem moravským (31). Nejvíce vín je pak z Velkopavlovické vinařské podoblasti.

„Svatomartinská vína a s nimi i moravští a čeští vinaři letos přijdou o dva velmi důležité prodejní kanály – restaurace a tradiční svatomartinské akce. Svatomartinská vína ročníku 2020 si tak nejvíce vychutnáme doma v kruhu rodinném. Nákupem vína ať už v obchodě či na e-shopu podpoříte vinaře nejlépe. A vězte, že Svatomartinská vína nejsou záležitostí jen jediného dne nebo týdne. Stejně dobře jako v listopadu si je vychutnáte i na Vánoce nebo snad už v lepších časech začátku příštího roku,“ komentoval výjimečnost letošního ročníku Ing. Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu, který už od roku 2005 vlastní značku a zajišťuje společnou propagaci Svatomartinských vín. 

Značka „Svatomartinské“

Značka „Svatomartinské“ byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Ten v letošním roce již pošestnácté organizuje propagaci těchto vín pod jednotným logem, Svatomartinská vína jsou tak označena na etiketě známým symbolem sv. Martina na koni.

Soubory ke stažení

TZ - Jaká budou Svatomartinská vína ročníku 2020
docx, 53804

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína