Startujeme kampaň na podporu vinařské turistiky

Koronavirová krize letos dopadla i na moravské a české vinaře. Kromě jarního výpadku prodeje vína v restauracích a vinárnách došlo před prázdninami také ke zrušení stovek populárních vinařských akcí a ty letní a podzimní musely být výrazně zredukovány.

Ale právě prezentace vína na vinařských akcích a možnost zažít a nakoupit víno přímo v místě, kde vzniká, patří k základům vinařské kultury, ale také k jednomu z pilířů ekonomiky menších vinařství. Ta si teď více než kdy dříve zaslouží podporu od všech milovníků kvalitních moravských a českých vín.

Na jižní Moravě, ale i v Čechách je mnoho míst, kam se dá za vínem vyrazit, a to nejen s nastupujícím podzimem.

Dnes situace stále není růžová, ale vinaři se přizpůsobili, a pořádají tak více menších, ale o to srdečnějších akcí. S blížícím se vrcholem vinařského roku – vinobraním počet atraktivních cílů pro vinařskou turistiku roste a už dnes je jisté, že letošní sezona ve vinařských obcích potrvá o několik týdnů déle než jiné roky. 

Na jižní Moravě, ale i v Čechách je mnoho míst, kam se dá za vínem vyrazit, a to nejen s nastupujícím podzimem. Při návštěvě zajímavých vín pak můžete víno nejenom ochutnat, ale také se o něm něco zajímavého dozvědět nebo s ním něco prožít. A kdy jindy vyrazit za dobrým tuzemským vínem, když ne letos, kdy je cestování do zahraničí složité. Tipy na cíle vinařského objevování přinášíme v našich článcích, ale i v přehledném vyhledávání nové podoby našich webových stránek.

Na vinařskou turistiku se aktuálně zaměřil také Vinařský fond, který od začátku září startuje kampaň na její podporu.

Vizuály a spoty pro podzimní kampaň 2020

Ingredience

Několik tipů kam se vydat za vínem.

Zámek Bzenec
Zámek Bzenec

Bzenec

Bzenec je jedním z neoficiálních center celého Slovácka. Má dlouhou a bohatou vinařskou historii, vzniklo zde např. jedno z prvních vinařských družstev na Moravě. Do povědomí vešlo také známkovým vínem Bzeneckou lipkou, která se vyrábí z Ryzlinku rýnského a údajně voní jako květy tisícileté lípy ze zámeckého parku. V Bzenci se nachází mnoho starobylých, ale i modernějších vinných sklepů a během roku se zde konají mnohé slavnosti a akce spojené s vínem. Své sídlo tu má také Zámecké vinařství Bzenec, které je historicky nejúspěšnějším vinařstvím v Salonu vín – národní soutěži vín.

Jen tak za vínem

Víno v Mikulově rozhodně není jen o tom, že se o něm něco dozvíte nebo uvidíte něco zvláštního. Samozřejmě jde hlavně o to ho ochutnat. Desítky vináren, vinoték a vinných sklepů lákají k posezení u sklenky ať už s výkladem, nebo bez něj. Jedním z příjemných posezení u kvalitního a dobrého vína je poměrně nově zbudovaná vinotéka Volařík na Kostelním náměstí. Tato vinotéka stejnojmenného známého místního vinařství má na střeše terasu, kde je možné posedět a kochat se výhledem na Svatý kopeček s kapličkou. Pokud na vás přijde hlad, tak na oběd nebo večeři můžete zajít do známého hotelu Marcinčák, který je vyhlášený snoubením jídla a vína.

Chrám sv. Barbory v Kutné hoře
Chrám sv. Barbory v Kutné hoře

Kutná Hora

Významným městem v Mělnické vinařské podoblasti je Kutná Hora. Je pravda, že od Mělníku leží trochu dál, ale to určitě není pro zájemce o české víno překážkou. Toto město, které se v minulosti vyznačovalo hlavně těžbou stříbra, dokonce svůj název získalo i nepřímo díky vínu. Podle pověsti, cisterciánský mnich, který pracoval v místním vinohradu, zakopl ve vinici o stříbrný prut, ten pak přikryl svou KUTNOU (oděvem) a šel to ohlásit. A tak prý vznikl název Kutná Hora. Tradice pěstování révy zde sahá až do 12. století. Na dřívější slávu se dnes snaží navázat např. rodinné vinařství Vinné sklepy Kutná hora, které se specializuje hlavně na výrobu biodynamických vín. Na jednu z vinic tohoto vinařství lze pak narazit přímo pod známým chrámem sv. Barbory.

Expozice českého vinařství v Litoměřicích

Bývalý gotický hrad pocházející ze 13. století slouží jako multifunkční centrum. Srdcem hradu je moderní expozice nazvaná Cesta za vínem, která je turistickou atrakcí nejen pro milovníky dobrého vína. Součástí hradu je konferenční sál, reprezentační salonek, výstavní prostory, Hradní restaurace, degustační místnost, kde jsou pravidelně pořádány řízené degustace, a certifikovaný sklep s archivem vín.

Most

Tip, kam vyrazit za vínem v Litoměřické vinařské podoblasti, je možná pro někoho velkým překvapením. O to ale může být zajímavější. Je tím okolí města Most. Most je především známý jako hornické město a víno by zde možná hledal málokdo, ale po tisíc let patřil mezi významná vinařská centra v Čechách. Na vinařskou tradici Mostecka dnes navazuje třeba společnost České vinařství Chrámce, která dnes v Čechách patří v k největším výrobcům vína z vlastních hroznů. Toto vinařství naleznete ve stejnojmenné obci zhruba 15 km od Mostu. Teploty setrvale rostou, a tak se v okolí města pravidelně vysazují také další a další vinice. Možná se ještě dočkáme vinařské renesance této severočeské metropole.

Nechory – vesnice jen z vinných sklepů

Zavítáte-li na Slovácko, určitě si nechte čas na návštěvu obce Prušánky a přilehlých Nechor. Nechory, vzdálené asi 1 km od Prušánek, jsou unikátní vesnicí, jež je tvořena jen a pouze vinnými sklepy. Vinné sklepy vytvářejí ráz malé obce s vlastním náměstíčkem a přiléhajícími uličkami. Jsou ojedinělou lidmi vytvořenou lokalitou, kde nikdo nebydlí. Všechna stavení slouží pouze pro jeden účel, a to k výrobě vína a pěstování révy vinné a následnému uskladnění vyrobeného vína. V dnešní době jsou již tak velké, že se ještě dělí na Horní a Dolní Nechory. Dolní Nechory tvoří onu obdivovanou vinařskou vesničku, zatímco Horní Nechory se rozkládají podél vinohradnické cesty, vedoucí přímo mezi vinohrady.

Největší sud a historický dřevěný lis na víno

Při procházce městem Mikulov určitě zavítáte také na zámek. Kromě prohlídky samotného zámku pak stojí za vidění místní sklepení. Nacházejí se zde hned dva unikáty z kategorie „nej“. První je obří vinný sud. Tento sud je z roku 1643 a patří mezi největší renesanční sudy na víno na světě. Sloužil původně k výběru desátkového vína, ale dlouho se na víno nepoužíval. Funkci měl hlavně reprezentativní. Vejde se do něj 101 400 litrů vína, ale zcela naplněn byl jen málokdy. Hned vedle ve stejném sklepení se nachází obří kládový lis z poloviny 18. století, který také patří mezi největší v Evropě.

Plže – nejstarší vesnická památková rezervace

Unikátní areál historických vinných sklepů zvaných Plže je po právu klenotem Slovácka. Leží asi 4 km jihovýchodně od Strážnice a 14 km od Hodonína. Areál původních vinných sklepů se nachází na okraji obce Petrov. V roce 1983 byl vyhlášen památkovou rezervací lidové architektury, a je tak nejstarší vesnickou památkovou rezervací u nás. Malebné sklepy s barokně zdobenými průčelími v nezaměnitelné modro-bílé kombinaci objevíte v horní části vinohradnického areálu. V Plžích je okolo 80 vinných sklepů budovaných od 15. století samotnými vinaři.

Největší křížový sklep v Příměticích

Znojemsko je plné historických zajímavostí a památek. V Příměticích na dohled Znojma se nachází největší křížový vinný sklep u nás, jehož návštěva při poznávání jihomoravských a znojemských krás se rozhodně doporučuje. Přímětický vinný sklep patří k největším křížovým sklepům na světě. Zrají v něm špičková znojemská vína, která je zde možné i ochutnat za odborného výkladu sklepmistra. Unikátní je zdejší akustika, na jejíž adresu nešetřil chválou dokonce slavný dirigent Rafael Kubelík. Raritou je zejména takzvaný jezuitský telefon. Když potichu promluvíte do zdi, váš hlas se po klenbě donese na opačnou stranu chodby.

Malovaný sklep a sklepní labyrint v Šatově

Malovaný sklep v Šatově je opravdová rarita. Jedná se o krásný pískovcový sklep vyzdobený plastickými malbami lidového umělce Maxmilliana Appeltauera. Sklep se nachází v malé vinařské obci Šatov, nedalo Znojma a jen kousek od rakouských hranic. Sklep se ale nehloubil kvůli vínu, víno se zde dokonce nikdy ani nevyrábělo a neuskladňovalo. Původně to byl důl na těžbu písku. Od 17. století sloužila jako soukromá vinárna s možností posedět. Ačkoliv je Šatov poměrně malá vinařská obec, malovaný sklep není jedinou zajímavostí. Jen o kousek dál se nachází pro změnu unikátní sklepní labyrint, který propojuje několik historických šatovských sklepů.

Vinice Šobes, ikona našeho vinařství

V meandru řeky Dyje v Národním parku Podyjí se nachází přírodní unikát, který uchvátí každoročně stovky návštěvníků. Vinice Šobes se díky své jedinečné dispozici stala ikonou moravského vinařství. Šobes patří mezi nejstarší a nejznámější viniční tratě u nás. Pravěké hradiště zde bylo v době bronzové, osídlení i v čase Keltů a v době římské. Již ve Středověku byla lokalita využívaná k pěstování vinné révy. V 19. století bylo víno známé pro svou kvalitu, a tak není divu, že bylo dodáváno i na císařský dvůr a do vídeňských restaurací.

Největší vinařská obec Velké Bílovice vás vždy srdečně přivítá

Jedno z nejteplejších míst v Česku, obec Velké Bílovice se nachází na jihu Velkopavlovické vinařské podoblasti. Najdeme zde až neuvěřitelných 748 hektarů vinic, které obdělává až 1056 zdejších vinařů. Díky tomu jsou tak Velké Bílovice největší vinařskou obcí v České republice. Téměř ke každé bílovické domácnosti patří vinohrad a vinný sklep!

Velké Pavlovice a Opilé sklepy

Pokud zavítáte do velkopavlovické vinařské podoblasti, tak byste rozhodně měli navštívit i Velké Pavlovice, podle kterých se oblast jmenuje. Velké Pavlovice jsou jednou z nejvýznamnějších a zároveň také nejznámějších vinařských obcí na Moravě. Zajímavostí, která při návštěvě Velkých Pavlovic budí nejvíce pozornosti, jsou jednoznačně tzv. Opilé sklepy. Tyto trochu atypické sklepy vznikly jako propagace a podpora vinařství v regionu. Postaveny byly v roce 2012, a jedná se tedy o moderní stavby, které slouží převážně pro ubytování. 

Vinařská expozice na zámku

Když po prohlídce zámku v Mikulově ještě chvíli zůstanete v areálu, můžete navštívit další expozici věnovanou vinařství, která se jmenuje Víno napříč staletími. Jedná se o nejrozsáhlejší vinařskou expozici v České republice, která snese srovnání se všemi významnými evropskými expozicemi o víně. Představuje vinařství a vinohradnictví od samého počátku až do současnosti. Výstava obsahuje celou řadu interaktivních prvků, které jsou určeny jak pro děti, tak pro dospělé, a umožňují tak lépe poznat vinařství hravou a hlavně zábavou formou.

Filmové Zaječí

V pomyslném trojúhelníku, spolu s Velkými Pavlovicemi a Bílovicemi, leží vinařská obec Zaječí. Ta je oproti ostatním dvěma sice výrazně menší, nikoliv však méně zajímavá a známá. Nachází se zde známé Vinařství U Kapličky, v jehož prostorách a okolí se natáčely filmy z vinařského prostředí Bobule a seriál Vinaři. Naproti tomuto dnes již vinařskému komplexu lze posedět, odpočinout si a pokochat se výhledem na vinice z terasy vinného baru vinařství Vajbar. V neposlední řadě pak stojí za zmínku vinařství Nosreti, které je zajímavé svou moderní architekturou a milovníci vína zde mohou získat neoficiální vinný doktorát, tedy absolvovat kurz o víně.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína