Vinařská architektura boduje ve světě!

Dobšické vinařství Lahofer zaujalo ve světě nejen svými víny, ale aktuálně pozornosti odborníků neunikla ani jeho neotřelá architektura. Jeho nová a moderní provozovna se dostala do finále prestižní mezinárodní architektonické soutěže MIPIM Awards, kde zanechala významnou stopu mezi nejlepšími nemovitostmi světa.

Lahofer

Budovu nového reprezentativního centra vinařství Lahofer navrhlo brněnské studio Chybik+Kristof, které ji zakomponovalo do tradiční jihomoravské krajiny poseté vinohrady nad obcí Dobšice u Znojma. Jedná se o lehkou stavbu složenou ze tří kvádrů, dva kubické stojí šikmo k řádkům vinice, kterými je celá budova obklopena. V komplexu jsou na jednom místě výrobní prostory, návštěvnické reprezentativní centrum i administrativní zázemí společnosti.

Lahofer

Hlavní myšlenkou návrhu je motiv vinných řádků, jež se díky konstrukci přenáší i dovnitř budovy. Unikátní je pak hlavně pochozí střecha, která zároveň slouží jako letní amfiteátr, kde se konají různé akce, koncerty nebo se tam i promítají filmy. Pro návštěvníky pak také slouží nový prostor až pro sto lidí, kde jsou možné veřejné i privátní degustace vín, prodejna vína a prezentační sklep s dřevěnými sudy.

Lahofer3

Soutěž MIPIM Awards je vrcholem stejnojmenného největšího světového veletrhu nemovitostí, který se stejně jako slavný filmový festival koná každoročně ve francouzském Cannes. Porota složená z významných světových architektů zde oceňuje nejlepší developerské projekty roku. Vinařství Lahofer se dostalo do finále kategorie projektů se smíšeným využitím.

Více info o vinařství: www.lahofer.cz

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína