Za burčákem na Moravské vinařské stezky

Brno (13. září 2021) – Sezóna burčáku je tady a s ní nejen oblíbená Tour de burčák po vinařských stezkách Znojemska v sobotu 18. září, ale i další výlety ze seriálu Krajem vína, který pořádá Partnerství, o.p.s. Letos se nově uskuteční také Tour de burčák po vinařských stezkách Kyjovska – v sobotu 2. října.

Organizátoři se tak rozhodli vzhledem k obrovské oblibě, kterou Tour de burčák mezi návštěvníky má. Putování se mohou účastnit jak cyklisté, tak i pěší turisté. „Cestou je čeká několik zastavení, na kterých poznají místní sklepní uličky a sklepy vinařů, ale i jiné zajímavé cíle,“ vysvětluje Dominika Bäuchelová z Partnerství, o.p.s. a přibližuje, jak celá akce probíhá: „Na startu si účastníci vyberou jednu ze tří tras, dostanou startovní pas s mapkou vybrané trasy a skleničku. Do pasu sbírají razítka z jednotlivých zastávek, kde se také občerství místními specialitami. Zejména v cíli si pak mohou užít ochutnávku moravského burčáku i vín místních vinařů a zatančit si na folklorní písně.“

Z vyplněných a odevzdaných cyklopasů se v cíli výletů losují výherci zajímavých cen. Vyhrát mohou například voucher na ubytování v penzionu s certifikací Cyklisté vítáni (www.cyklistevitani.cz), cyklodoplňky nebo víno místních vinařů.

Start Tour de burčák po vinařských stezkách Znojemska je tradičně v areálu Louckého kláštera ve Znojmě. Odtud se pěší účastníci vydají nejprve do Sedlešovic, kde na ně čeká nová zastávka. Cykloturisté vyrazí přímo do Nového Šaldorfa, kde k oblíbeným zastávkám patří Vinařství Špalek se svým meruňkovým nektarem a bezovým sirupem. V Konicích se pěší i cyklisté dočkají další nové zastávky a v Popicích se kromě sklepů podívají i do vinařských stodol. „Cyklisté, kteří zvolí dlouhou trasu, by se určitě měli zastavit na vinném hrádku Lampelberk s nádherným výhledem na okolní vinohrady,“ doporučuje malebné zastávkové místo Dominika Bäuchelová. V cíli bude hrát cimbálová muzika a ochutnat můžete burčák nebo se projít klášterními sklepy.

Na Kyjovsku Partnerství, o.p.s. pořádá obvykle červnové putování, letos se sem návštěvníci poprvé vydají na podzim. „Vyrážíme mezi 9. a 11. hodinou z Kyjova, účastníky zavedeme třeba do skoronického muzea věnovaného jízdě králů nebo do vracovských sklepních uliček,“ vybírá ze zastávkových míst Dominika Bäuchelová. Cíl Tour de burčák po vinařských stezkách Kyjovska bude v areálu vinných sklepů Búdy ve Vlkoši, kde se o doprovodný program postará vinařský spolek Přátelé Achtele spolu s mužským pěveckým sborem. K ochutnání bude kromě vína samozřejmě i burčák.

Více informací najdete na www.vinarske.stezky.cz. Startovní balíčky na akce Krajem vína pořádané Partnerství, o.p.s. je možné koupit online v předprodeji na e-shopu nebo v den akce přímo na místě.

Ilustrační fotografie jsou ke stažení zde.

Kontakt:
Dominika Bäuchelová, manažerka seriálu akcí Krajem vína, dominika.bauchelova@nap.cz, 515 903 121
Kamila Vlčková, PR a komunikace, kamila.vlckova@nap.cz, 774 347 806

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína