Sklepní uličky jako turistický cíl

Když si máte představit jižní Moravu a víno, tak se většině lidí vybaví typický vinný sklep, na který ve vinařských obcích narazíte prakticky všude. Často jsou dokonce tak blízko u sebe nebo tvoří ucelený soubor, že jsou z nich celé sklepní uličky, které pak patří mezi oblíbené turistické cíle. Projít se uličkami mezi krásně zdobenými sklepy, tu si s někým popovídat, tam něco ochutnat a k tomu si dát dobré místní víno je přesně to, co každý milovník vína a vinařské turistiky musí milovat.

Sklepní ulička

A naštěstí takových vinařských obcí, které mají malebné vinařské uličky, máme hlavně na jižní Moravě požehnaně. Některé zdroje uvádějí, že je jich téměř čtyři stovky, takže navštívit je všechny by trvalo skutečně dlouho. Pokud ale rádi cestujete a i víno je vám blízké, tak to určitě není v delším horizontu nemožné. Kde začít? Třeba tady.

Znojemsko

Znojemská vinařská podoblast

Jednou z nejvýznamnějších klasických vinařských obcí na Znojemsku je Nový Šaldorf, který leží těsně u města Znojma. Někomu by se mohlo dokonce zdát, že se jedná spíš o předměstí, a možná by si cestou ani nevšiml, že opustil Znojmo a je v jiné obci. V roce 1989 ale došlo k odtržení od města a jedná se tedy nadále o samostatnou vinařskou obec. Vznik obce se datuje již do druhé poloviny 17. století a dnes je známá hlavně díky vínu a také právě krásným sklepním uličkám. Nachází se zde více než 180 vinných sklepů a jedná se tedy o jeden z největších areálů na Znojemsku. Většina z nich je hloubena v pískovci prostoupeném vrstvami s obsahem jílu modrošedé barvy, který zároveň tvoří přirozenou výzdobu. A proto se také této oblasti říká Modré sklepy. Tradičně zde dvakrát do roka probíhají oblíbené otevřené sklepy, přičemž ty první lze navštívit už v lednu.

Velkopavlovicko

Velkopavlovická vinařská podoblast

Bavíme-li se o vinařských obcích a v nich o sklepních uličkách, tak cíl na Velkopavlovicku je naprosto jasný. Největší a nejznámější vinařskou obcí zde i v celé České republice jsou jednoznačně Velké Bílovice. S více než tisíci vinaři se jedná o opravdový unikát. Není známo, jestli zde někdo dokázal ochutnat všechna vína, ale určitě si to své oblíbené najde každý.  Réva vinná se tu pěstuje od pradávna a dnes tu najdeme bezmála 750 ha vinic. Téměř ke každé bílovické domácnosti patří nějaký alespoň malý vinohrad a vinný sklep. Konají se zde také oblíbené akce typu otevřené sklepy Ze sklepa do sklepa, během kterých vinaři v obci najednou otevřou své sklepy a milovníci vína chodí po obci a ochutnávají a ochutnávají. K tomu je připraveno mnoho dobrého jídla, často hraje muzika a celé se to nese ve velmi příjemné atmosféře.

Slovácko

Slovácká vinařská podoblast

Jednou z nejznámějších vinařských obcí na Slovácku je Blatnice pod Svatým Antonínkem. Blatnici, jak je zkráceně nazývána, proslavilo známkové víno Blatnický Roháč, pojmenované podle viniční tratě Roháč. Vyrábí se z Ryzlinku rýnského, Rulandského bílého nebo ze Sylvánského zeleného a jako vůbec první víno získalo ocenění na mezinárodní výstavě vín roku 1896 v Paříži. Navštívit zde můžete památkovou rezervaci vinných sklepů Stará hora na viniční trati Plachty, kde prý vlastnil vinice Jan Amos Komenský. Kromě vína je obec také známá jako poutní místo s kaplí sv. Antonína Paduánského na Blatnické hoře. Během roku se zde koná oblíbená akce Blatnické búdy pod hvězdami, tedy otevřené sklepy ve večerních hodinách. Místní vinaři se také mohou pyšnit označením vín originální certifikace, tedy VOC Blatnice.

Litoměřicko

Litoměřická vinařská podoblast

Jestli si myslíte, že tradiční vinařské obce s malebnými sklepními uličkami můžete najít jen na Moravě, tak to se mýlíte. Minimálně jedna taková obec je i v Čechách, a to poblíž Litoměřic. Pokud se sem tedy vypravíte za vínem, popojet do Žernosek a poznat, jak to v takové vinařské obci vypadá, se vyloženě nabízí. I zde se konají otevřené sklepy, kde lze během jednoho či dvou dnů ochutnávat vína mnoha vinařů, a udělat si tak nejlepší obrázek o vínech daného regionu. Součástí bývá také často i doprovodný program.

A kde najdete další sklepní uličky konkrétně? Tak třeba v obcích Velké Pavlovice, Pavlov, Bořetice, Prušánky, Blatnice pod Svatým Antonínkem, Hnanice, Vrbice, Šatov, Dolní Kounice, Chvalovice, Jaroslavice, Perná, Novosedly, Popice, Drnholec, Kobylí, Němčičky, Strážnice, petrovské Plže, Zaječí a mnohé a mnohé další.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína