Videa: Vinařská architektura

Vinařství Sonberk

Jedním z nejznámějších a nejzářivějších příkladů vinařské architektury je určitě vinařství Sonberk. Od zkolaudování nové budovy od předního českého architekta Josefa Pleskota se Sonberk stal oblíbeným cílem výletníků, příznivců vína i architektury.

Vinařský dům má rozsáhlou část podzemní a poněkud subtilnější část nadzemní. Je postaven moderním způsobem, ale z elementů, které jsou známé a prastaré.

Malovaný sklep

Malovaný sklep v Šatově je původem důl na těžbu písku ze 17. století. Koncem 18. století ho místní kovář přeměnil za jímavou vinárnu s možností příjemného a neobvyklého posezení. O výzdobu v podobě originálních maleb se postaral umělec Maxmillian Appeltauer, a vdechl tak sklepu jeho osobitost. Ačkoliv sklep nikdy nesloužil k výrobě ani skladování vína, jedná se o významnou památku a oblíbený cíl vinařské turistiky.

Opilé sklepy

Trochu atypickými sklepy jsou tzv. Opilé sklepy, které vznikly na podporu a propagaci vinařské turistiky a vinařství v okolí Velkých Pavlovic. Jedná se o moderní stavbu z roku 2012, která slouží převážně pro ubytování, ale jsou zde i sklípky, kde je možnost posedět s přáteli u vínka v příjemném prostředí. Víno se zde ale nevyrábí.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína