Kvevri vína

Vzhledem k tomu, že kouzlu tisíce let staré, ryze přírodní, metody výroby v nádobách kvevri podlehla už celá řádka moravských a českých vinařů, existuje i relativně široká nabídka těchto vína na trhu. A Jaká moravská kvevri vína si můžete koupit a vychutnat?

VicanTramín červený 2017 – kvevri, mzv, suché
Vican rodinné vinařství Mikulov

Cukr: 0,1 g/l
Kyselina: 4,5 g/l
Alkohol: 12,5 %
Ocenění – Král vín 2018 – Velká zlatá

Víno se rodí v hliněných amforách, které jsou zakopány v našem Kvevri housu v Bulharech. Hrozny se do nich ručně pomelou a zrají v kvevri nádobách minimálně 6 měsíců. Do vína se během zrání uvolní ze slupek více barviva, čímž získá typickou oranžovou barvu a především mikrobiální stabilitu. Při výrobě je zcela vyloučena chemie, i hrozny pocházejí ze šetrně ošetřovaných vinic. Kvevri vína nefiltrujeme a téměř nesíříme. Víno zaujme medově zlatavou barvou, příjemnou vůní čajové růže a plnou chutí s medovinovými tóny. Toto víno se skvěle hodí k telecím biftekům.

LedniceRyzlink rýnský – kvevri, 2016, mze, suché
Vinné sklepy Lednice, s. r. o.

Cukr: 0,0 g/l
Kyselina: 5,9 g/l
Alkohol: 13 %
SO2: 27 mg/l

Víno je vyrobeno bez jakýchkoliv přídavků, pouze z hroznů výjimečné kvality. Víno jantarové barvy s odlesky starého zlata a mírnou opalescencí. Vůně jemně aromatická s tóny citrusů, pomerančové kůry a propolisu. Chuť lahodná, medová s příjemnou kyselinkou a mohutnou strukturou taninů. Víno vhodné k výjimečným hutným pokrmům, pečené úpravě pernaté zvěře.

ValticeRyzlink vlašský oranžové víno 2016 – kvevri, mze, suché
CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice

Cukr: 0,1 g/l
Kyselina: 4,9 g/l
Alkohol: 14 %

Oranžové víno zaujme krásnou jantarovou barvou se zlatooranžovými odlesky. Ve vůni se rozvíjí jemné tóny sušených rozinek, mandarinek a zeleného čaje. V chuti se pak snoubí zcela jedinečné tóny sušených mandarinek a zeleného čaje. Víno zrálo 10 měsíců ve speciálních nádobách /kvevri/ obsahujících stříbro, které byly dovezeny z Gruzie.

HerzanoviSylvánské zelené 2016 – kvevri, mze, suché, nefiltrované
Vína Herzánovi

Cukr: 0,1 g/l
Kyselina: 5,8 g/l
Alkohol: 12,5 %

Toto víno zrálo dvanáct měsíců v kvevri nádobách na slupkách a peckách. Po lisování bylo lahvováno bez čiření, síření a filtrace. Víno má oranžovou barvu. Ve vůni vyniká vařené a sušené peckové ovoce, především meruňky, které jsou doplněné tóny sušených bylin a koření. Chuť je plná a bohatá. Střídají se ovocné a kořenité tóny. Dlouhý závěr.

ProkesTramín červený – qvevri
Kamil Prokeš vinařství

Cukr: 0,1 g/l
Kyselina: 4,5 g/l
Alkohol: 13,5 %

Suché bílé víno vyráběné tradiční gruzínskou metodou kvevri zrálo po dobu devíti měsíců v hliněných amforách, kde se delší kontakt se slupkami postaral o zlatavou až sytě jantarovou barvu a také výraznou vůni čajových růží, pečených jablek a koření. V chuti, která je mnohovrstevnatější, převládají křížaly, skořice a propolis.  Víno je čistě přírodní, nefiltrované, nečiřené, bez přidaných aditiv a oxidu siřičitého.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína