Za sluncem a červeným vínem na Velkopavlovicko!

Pokud máte rádi červené víno a zároveň chcete navštívit zajímavé kulturní akce, vydejte se do kraje kolem Velkých Pavlovic. Kromě vína zde ale najdete také mnoho památek s bohatou historií. Na své si zde přijdou všichni, i ti nejnáročnější, protože je opravdu z čeho vybírat. A nejvíce samozřejmě z vína a s vínem spojených aktivit.

Velkopavlovická vinařská podoblast je svou rozlohou největší oblastí na jižní Moravě. A najdete tu také nejvíce vína. Ačkoliv zde můžete ochutnat bílá vína vyrobená z odrůd, na které si jen vzpomenete, tak prim zde hrají vína červená, resp. vína vyrobená z modrých hroznů. Nikde jinde na území České republiky nenajdete tolik vinic s modrými hrozny. Část regionu proto také dostala označení Modré Hory. Červenému vínu se zde daří, protože zdejší oblast patří k nejslunnějším místům u nás.

Velkopavlovicko je složeno převážně z vinařských obcí. Nejznámější a zároveň největší obcí v celé republice jsou Velké Bílovice. Svůj domov zde našlo více než tisíc vinařů, a to už je opravdu velké číslo. Pokud byste chtěli ochutnat u každého vinaře alespoň jeden vzorek, tak by vám to zabralo skutečně hodně času. Není známo, jestli se to někomu povedlo, ale každoročně se o to pokouší mnoho návštěvníků na populární akci Ze sklepa do sklepa. Vůbec největší akcí jsou zde ale tradiční krojované hody, které se konají vždy první neděli po svátku Narození Panny Marie, patronky místního krásného kostela. Letos připadají na 19. – 21. srpna. Za zhlédnutí stojí zejména krojovaný průvod, kterého se každoročně účastní více než 70 nazdobených párů. A samozřejmě víno teče proudem a k tomu můžete ochutnat mnoho různých místních gastronomických specialit a pochutin. Velké Bílovice jsou sice jak rozlohou, tak počtem vinařů největší vinařskou obcí, své jméno ale oblast dostala podle jiného významného města, Velkých Pavlovic. Právě ty jsou další tradiční a velmi krásnou vinařskou obcí, která jednoznačně stojí za návštěvu. Kromě velkého počtu vinařů, kteří vám rádi a ochotně dají ochutnat svá výborná vína, tu najdete různé historické sklepy, lisovny a lisy. Mezi nejoblíbenější místní akce určitě patří Víno v oranžovém aneb Noční otevřené sklepy. Vinaři své sklepy otevírají tentokrát ve večerních hodinách a ochutnávat vína můžete dlouho do noci. Doporučuje se přijít v oranžovém oblečení, díky kterému pak celá akce vypadá mnohem veseleji. Velké Pavlovice navíc přispěly k vinařské kultuře vyšlechtěním odrůdy André, která se rychle dostala do popředí oblíbenosti mezi červenými víny.

Velkopavlovicko ale rozhodně netvoří jen Velké Bílovice a Pavlovice. Mezi další nejznámější vinařské obce v okolí patří určitě Bořetice, Čejkovice, Hustopeče, Kobylí, Rakvice, Vrbice nebo Zaječí. Skoro na každém z těchto míst se konají populární akce jako otevřené sklepy, vinobraní, zarážení hory nebo vinné trhy a slavnosti.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína