Video: Zavítejte na největší expozice vinařství u nás

Nejrozsáhlejší expozici vinařství v České republice – Víno napříč – staletími najdeme na zámku v Mikulově. Výstava, jež svou velikostí a zásahem snese srovnání se všemi vinařskými expozicemi na světě, představuje vinohradnictví a vinařství od prvopočátku až do současnosti.

Od exponátu 18 milionů let staré fosilie révy teutonské se přes období Mezopotámie, Egypta, antiky a vládu vínu přejícího Karla IV. přeneseme až do současnosti a dnešního uspořádání vinařských podoblastí. Výstava je kromě informací nabitá řadou interaktivních prvků pro děti i dospělé. Můžeme se zde „projet“ na kole, prozkoumat jednotlivé odrůdy révy vinné, se svými ratolestmi si poskládáme vinařské puzzle a vyzkoušíme si další lákadla a zajímavosti.

A když budeme v Mikulově, určitě si prohlédněme celý zámek včetně jeho sklepení, kde najdeme přes 350 let starý vinný sud s objemem přes 100 000 litrů, který je jedním z největších na světě. Obří kládový lis z poloviny 18. století je dalším zámeckým velikánem. Jeho úctyhodná konstrukce je bezmála čtyři metry dlouhá i vysoká. Osobní zážitek ale žádné povídání a obrázky nenahradí. Nejlepší bude užít si vinařskou metropoli Mikulov na vlastní kůži.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína