Kniha Vinařská technologie získala nejvyšší světové oborové ocenění

Nejen moravská a česká vína sklízejí úspěchy na mezinárodních soutěžích. Nejvyšší ocenění ve vinařském oboru se teď dočkala také publikace doc. Ing. Josefa Balíka, Ph.D. a Ing. Jana Stávka, Ph.D. Vinařská technologie. Cenu Le Prix l´OIV 2018 Mezinárodní organizace pro révu a víno získala v kategorii Enologie.

Publikace má sloužit všem profesionálním i zájmovým vinařům, malým i velkým vinařským podnikům, odborné veřejnosti i milovníkům vína, kteří se chtějí seznámit, poučit a nalézt odpovědi na technologické otázky výroby vína.

Podle spoluautora do. Ing. Josefa Balíka, Ph. D. z Mendelovy univerzity v Brně je ocenění od Mezinárodní organizace pro révu a víno se sídlem v Paříži velkým úspěchem: „Na knize jsme pracovali s kolegou Stávkem rok, ale kniha obsahuje celou řadu našich původních profesních výsledků, případně poznatků světových pracovišť za celé období naší profesní činnosti.“

O vinařských odbornících z České republiky je v posledních letech v zahraničí stále více slyšet. To podle Balíka potvrzuje i aktuální ocenění, díky kterému se z pohledu rozlohy vinic a produkce malá vinařská země objevuje po boku velikánů, jako je Německo nebo Francie.

„Jsem velmi rád, že byla oceněna práce, kterou jsme s docentem Balíkem a celým realizačním týmem této knize věnovali. Bylo to těžké při všech pracovních povinnostech vypnout a ponořit se do sestavování textů, tvorby schémat, grafů a obrázků. Jednalo se často o noční a víkendy. Odměnou nám všem je nejen toto ocenění, ale právě sama publikace. Myslím, že dobře popisuje celý technologický proces výroby vína, a obsahuje tak bohaté teoretické znalosti pana docenta a moje praktické zkušenosti s vinařením,“ komentoval skvělé ocenění enolog, lektor a spoluautor v jedné osobě Ing. Jan Stávek, Ph.D.

Publikaci Vinařská technologie vydalo Národní vinařské centrum. „Toto ocenění je skvělým mezinárodním úspěchem pro autory i pro celé moravské a české vinařství. Kniha je velmi profesionálně napsána a zpracována, stala se základní učebnicí pro vinařské technology amatéry i profesionály,“ sdělil Ing. Pavel Krška z Národního vinařského centra.

Autory knihy jsou vysokoškolský pedagog se specializací na víno doc. Ing. Josef Balík, Ph.D. a Ing. Jan Stávek, Ph.D. – enolog a lektor. Pro vybrané technologické postupy jsou v knize uvedeny názory dvanácti zkušených technologů a specialistů z praxe. Publikace je doplněna o praktický rejstřík, řadu ilustrativních obrázků, tabulek a grafů. Vytištěna je na kvalitním křídovém papíře a je vázaná.

K dostání je v Národním vinařském centru, jeho e-shopu www.vinarskecentrum.cz, vinařských potřebách a specializovaných knihkupectvích za 490 Kč.

Soubory ke stažení

docx, 31663

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína