Znojemsko, ráj vinařů i turistů

Už máte naplánovaný letošní výlet na Moravu? Rozhodně byste měli mít! Určitě by v něm neměla chybět návštěva Znojemska. Přestože jde o nejmenší vinařskou podoblast Moravy, co se rozlohy týče, rozhodně ostatními regiony neztratí. Výborné víno, okouzlující příroda nebo například důmyslná síť turistických tras – to jsou jen některé z pádných důvodů, proč se sem vydat.

Kvalitní bílé i červené

O tom, že tu teče víno proudem, asi netřeba mluvit. Co ale za zmínku rozhodně stojí, je kvalita a jedinečnost místních vín. Typickou zdejší odrůdou je Veltlínské zelené, ale také další bílé odrůdy jako Ryzlink rýnský, Müller Thurgau nebo oblíbená Pálava. Daří se tu ale i modrým hroznům, tedy vínům červeným. Neváhejte vyzkoušet Frankovku z vinic v okolí Dolních Kounic.

Výjimečnost zdejším vínům dodává několik faktorů, mezi které patří poloha ve srážkovém stínu a velký rozdíl teplot mezi dnem a nocí. Místní podmínky jsou zde natolik specifické, že to byli právě znojemští vinaři, kteří si u nás jako první založili vlastní sdružení a značku VOC Znojmo (vína originální certifikace). Jde o obdobu apelačního systému značení vín typických pro daný region, s jakým se setkáváme třeba ve Francii. Ale to netřeba sáhodlouze popisovat, to se musí ochutnat!

Video o našich VOC

Na kole, pěšky, nebo autem?

Pokud máte turistického ducha, tak vás Znojemsko také velmi potěší. Ani celá dovolená by nestačila na to, abyste absolvovali všechny zdejší cyklistické i pěší trasy, prohlídky památek či přírodního klenotu – Národního parku Podyjí. Z nejvyhledávanějších cílů jmenujme kromě Znojma samotného a například jeho podzemí se středověkými sklepy také rozsáhlý pás vinic až k hranici Rakouska, Šatov a místní Malovaný sklep nebo úchvatnou zříceninu kláštera v Dolních Kounicích. Kam byste jako milovníci vína měli zavítat? Na jednu z nejstarších evropských vinic – Šobes. Zdejší mikroklima konkuruje těm nejvýznamnějším oblastem Evropy a říká se, že místní vína bývají leckdy vyprodaná ještě před sklizní.

O program není nouze

V neposlední řadě nabízí Znojemsko nespočet letních akcí, a i když není v lidských silách absolvovat všechny, rozhodně si zapište do diáře alespoň pár z nich. Tradiční tzv. otevřené sklepy jsou rozprostřeny po celé oblasti a jen těžko je minete. Zdejší metropole – Znojmo – pak žije neustále a na své si tu přijdou všechny věkové skupiny. Nejsilnější tradici má bezpochyby Znojemské vinobraní. Jedná se o opravdu velkolepou kulturní a historickou slavnost, která nabízí zcela autentickou atmosféru středověku, samozřejmě s významným doprovodem burčáku i vína.

Asi už není pochyb, že Znojemsko stojí za návštěvu, a ne za jednu. Léto k tomu navíc nabízí ideální podmínky i příležitosti, tak se přijeďte pokochat, poznávat a připít si na zdraví.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína