Naše rosé se ve světě neztratí

Moravská a česká vína jsou ve světě uznávaná a právem mají své místo mezi světovou špičkou. Na mezinárodních soutěžích se ale vedle bílých a červených stále častěji prosazují také naše růžová vína a klarety. Pro naše růžová vína je typická odrůdová pestrost a rozmanitost výrazu vín v návaznosti na jedinečné půdní a klimatické podmínky jednotlivých regionů. Pojďme se podívat na některé z největší úspěchů.

Medaile z prosluněného Cannes

Jižní Francie je zaslíbená osvěžujícím růžovým vínům, a tak není náhoda, že to bylo právě malebné Cannes, které letos již popatnácté hostilo světovou soutěžní přehlídku růžových vín – Concours Mondial du Rosé. Našim růžovým se zde nadmíru dařilo, odvážejí si totiž 4 zlaté a 7 stříbrných medailí. Zlatem se mohou pochlubit Vinné sklepy Lechovice za Frankovku slámové víno 2015, Vinařství Zbyněk Osička za Frankovku rosé 2017, Štěpán Maňák za Pinot noir rosé výběr z hroznů 2017 a BOHEMIA SEKT za Prestige rosé brut 2015. Ve světě tak bodují jak naše suchá, tak sladká rosé, ale i sekty.

Rakušané nám rozumějí

Naše rosé promluvila také do výsledkových listin největší soutěže vín na světě – AWC Vienna. V konkurenci 12 615 vín ze 40 zemí světa se medailově prosadila hned devětkrát. Zlatou medaili bralo jak BMVinařství za Frankovku rosé pozdní sběr 2016, tak vinařství Bronislav Vajbar za Cabernet Moravia Rosé 2016. Úspěch korunovalo 7 stříbrných pro moravská a česká rosé.

Největší individuální úspěch – Vinařství Leoš Horák

Fantastická růžová vína dělá na Moravě a v Čechách celá řada vinařů, ale jen jedinému se podařilo získat titul Šampiona růžových vín v Paříži na soutěži Vinalies Internationales. Na světě se nenašlo lepší růžové než právě Cabernet Moravia Rosé 2015 z Vrbice a právem se dostalo jako nejlepší rosé také do publikace 1000 Vins du Monde. Pravděpodobně ho už neseženete, ale to nevadí. Naše růžová se mají pít mladá, tak sáhněte po nějakém z ročníků 2016 nebo 2017.

Jarovín Rosé

Soutěž zaměřenou výhradně na růžová vína klarety máme také v České republice. Je jí Jarovín Rosé, kde mají vinaři každoročně možnost porovnat kvalitu svých vín a ocenit ta nejlepší. Letošním Championem se stal Alibernet rosé pozdní sběr 2017 z Vinařství Šabata a titul pro nejlepší kolekci získalo Vinařství Volařík.

Růžová vína z Moravy a Čech jsou aromatická, svěží, zpravidla lehká a oblibu si získávají i tím, že patří k cenově dostupnějším. To jim ale nikterak neubírá na kvalitě. Naopak, jejich lehkost a mladistvý projev jsou pro ně typické, a jak ukazují jejich mezinárodní úspěchy, tento styl rosé oceňují nejen milovníci vín u nás, ale i vinařští profesionálové z celého světa.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína