Grilování se sommelierem Tomášem Brůhou

Teplé dny jsou tu a s tím přichází i čas grilování, zahradních večírků i pikniků. Protože i kultura grilování se posunula, je třeba si uvědomit, že pryč jsou doby grilování „jen“ klobásek a špekáčků, v lepším případě vepřové krkovičky. Přestože se může zdát, že růžová vína jsou si podobná, najdeme určité rozdíly, které nejlépe poznáme při kombinaci s jídlem. Přečtěte si několik mých osobních doporučení, jak s pomocí správně vybraného vína letní grilování posunout o úroveň výš.

Začněme tím „nejlehčím“, respektive nejzdravějším – grilovanou zeleninou. Ať už jste sebevětší vyznavači grilovaného steaku, budete se mnou jistě souhlasit, že kousek dobré zeleniny z grilu může zážitek ještě umocnit. Lilek, cuketa, papriky, cibule, můžeme sáhnout i po žampionech, myslím, že nejen vegetariáni si pochutnají. Za mě jasná volba kombinace s lehčími růžovými víny odrůdy Modrý Portugal, Rulandské modré nebo Zweigeltrebe. Uvidíte, že si to užijete.

Grilované ryby (a nemusíme se soustředit jen na domácí) budou učené knihy primárně doplňovat o bílá vína, ale dle mého názoru ještě lépe vyniknou s pěknými růžovými z odrůdy Frankovka nebo Svatovavřinecké. V tomto případě bych taková vína hledal na Velkopavlovicku, kde jsou opravdu specifická. Grilovaná drůbež je samostatná kapitola. Můžeme si udělat jen tak lehká grilovaná prsíčka, marinované steaky, stehýnka, hodně záleží na použitém koření v marinádě. Pokud bych se měl pokusit to zevšeobecnit a vybrat jen jednu či dvě odrůdy, sáhl bych po růžových vínech odrůd André nebo Frankovka.

U vepřového na grilu se samozřejmě budeme lišit v kombinaci s krkovičkou nebo bůčkem, tedy tučnějšími kousky oproti libové panence. Zcela jistě však růžová vína z Rulandského modrého nebo Frankovky budou ideální. Grilované hovězí steaky by tabulkově mohly zase volat po víně červeném, ale jsem přesvědčen, že pokud sáhnete po růžových vínech z odrůd Cabernet Sauvignon nebo Merlot, která jsou mnohdy trochu výraznější, rozhodně nepochybíte.

Pokud mám vyjádřit osobní názor, já osobně preferuji růžová vína ze Znojemska nebo z Velkopavlovicka, ideálně z okolí Modrých hor. Neměl bych zapomenout zmínit i mnohá růžová cuvée a klarety, která jsou skvělým letním doplňkem nejen k jídlu.

Rozhodně se však, a to jsem možná měl napsat úvodem, nenechte zlákat tím, co se kde píše – spolehněte se na svoji chuť. Pokud máte svého oblíbeného vinaře nebo odrůdu, sáhněte po nich a uvidíte, že vám vždy bude chutnat. A hlavně, zjistíte, jak mohou moravská a česká růžová vína být osvěžující a opravdu univerzální v kombinaci s mnoha různými chutěmi.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína