Není rosé jako rosé

Moravská a česká růžová vína mají celou škálu barevných odstínů, od růžovošedé přes jemně lososovou, plnou malinovou až po měděnou barvu. Zbarvení a jeho plnost, ale i vůně a chuť vína závisí na zvolené odrůdě. Pojďme se společně podívat, která odrůda je která.

  • Svatovavřinecké – sytě růžová barva s jahodovým odstínem, ve vůni a chuti převládají příjemné ovocné tóny po lesních jahodách, malinách a také černých třešních.
  • Frankovka – barva je nejčastěji světle růžová až meruňková. Vůně a chuť je ovocná s tóny přezrálých višní a švestek s jemnou skořicovou dochutí.
  • Merlot – víno je nejčastěji sytě růžové s vůní červených lesních plodů, malin a jahod. Chuť je ovocná, připomínající malinový kompot a v dochuti jsou cítit obvykle tóny malin a červeného grepu.
  • Cabernet Sauvignon – víno pomerančově oranžové barvy, vůně a chuť je květinovo-ovocná s vůní bezového květu, ostružin a bílého rybízu.
  • Zweigeltrebe – barva je obvykle lososově růžová. Vůně a chuť vína jsou s tóny lesního ovoce, jako jsou maliny a jahody ve smetanovém hávu.

Odstín vína záleží vždy na odrůdě a vyzrálosti hroznů, vybrat si tak můžeme od světle narůžovělé až po intenzivní růžovou. Dalším výrazným faktorem, který stanovuje sytost odstínu vína, je délka macerace, tedy to, jak dlouho leží mošt se slupkami. Růžová vína se chlubí celou škálou barevných odstínů a nejčastěji se dělí do třech hlavních skupin: růžová rosé, červená rosé, oranžová rosé.

Barvy růžových vín
Barvy růžových vín

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína