Velký pátek nemusí být vždy jen postní

O Velkém pátku se zpravidla držel půst. Ale pro ty, kdo si den bez jídla nedokážou představit, je povolen pokrm z ryb. Vyzkoušejte našeho velikonočního kapra na zelenině.

V tento den si křesťané připomínají ukřižování Ježíše Krista a má se dodržovat smutek. Staré pověry praví, že měly v tento den velkou moc čarodějnice, a proto je potřeba mít se na pozoru. Na Velký pátek byste neměli péct, prát, zametat, pracovat na zahradě, ale ani půjčovat, darovat či vynášet věci z domu nebo přijímat dary. Abyste byli zdraví po celý rok, měli byste se umýt v potoce. O tomto svátečním si ale připomínáme i ty, kteří nejsou mezi námi.

I přestože se na Velký pátek dodržuje přísný půst, někde je povolen lehký pokrm z čerstvých ryb. Tam, kde si nemohli dovolit rybí maso, pekli bramborové těsto ve formě ryby. V některých rodinách se připravovala hustá polévka z kysaného zelí a brambor. Jinde špenát, hrách, jáhly nebo sladké knedlíky se sušeným ovocem. Vyzkoušejte recept na velikonočního kapra.

Velikonoční kapr na zelenině

Co budeme potřebovat:
  • 800 g porcí kapra
  • 2 cibule
  • 1 mrkev
  • 6 rajčat
  • 6 paprik
  • olej
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • citronová šťáva
Postup:

Rybu zakapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme, vetřeme směs koření na ryby a necháme odpočinout. Cibuli a rajčata nakrájíme na plátky, mrkev na kolečka a papriku na proužky. V pekáči rozehřejeme olej a orestujeme cibuli, přidáme ostatní zeleninu, nadrobno nasekaný česnek, dochutíme a chvíli necháme dusit, aby zelenina pustila šťávu. Poté vložíme odleželé porce kapra, pekáč přikryjeme a 30 minut dusíme v troubě při teplotě 150 stupňů. Během dušení rybu jednou obrátíme a případně mírně podlijeme vodou. Jako přílohu doporučujeme vařené brambory nebo bramborovou kaši.

Tip sommeliera Ing. Marka Babisze

K sladkovodním rybám mohu obecně doporučit bílá nebo růžová vína. Z odrůd jsou to především Ryzlink vlašský například z Pálavy nebo kořenité Veltlínské zelené ze Znojemska z ročníků 2017, 2016 nebo 2015. Víno by mělo být plnější s alkoholem do 13,00 obj. %.

Vybírejte vína ze Salonu vín:

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína