Velikonoční trhance na Škaredou středu

Velikonoční svátky dle tradic začínají již ve středu. V letošním roce Škaredá nebo také Sazometná středa vychází na 28. březen. Neškareďme se a udělejme si báječné sladké trhance s jablky, které k tomuto dni patří, a vychutnejme si k nim moravské nebo české víno.

Název Škaredá středa nevznikl jen tak, měl připomínat Jidášovu zradu, a tedy škaredý skutek. Druhý název Sazometná se používá dle tradice z důvodu, že se v ten den vymetaly saze z komína a probíhal velký úklid. Navíc se říká, že kdo se bude škaredit (mračit) o této středě, ten se bude mračit každou středu v roce. A tak se usmívejte a vyzkoušejte naše chutné trhance s moravskými nebo českými víny.

Trhanec nasladko s jablíčky

Co budeme potřebovat:
  • 2 jablka
  • 50 g rozinek
  • 240 g hladké mouky
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • špetka soli
  • lžička skořice
  • 1 vanilkový cukr
  • 400 ml plnotučného mléka
  • 4 vejce
  • máslo na pečení
  • moučkový cukr na posypání
Postup:

Smíchejte mouku, sůl, vanilkový, krupicový cukr a skořici. Přidejte žloutky, mléko a propracujte dohladka. Z bílků vyšlehejte sníh a postupně vmíchejte do těsta. Nechte odležet a mezitím nakrájejte jablka na tenčí plátky.

Na pánvičce nechte rozpustit máslo, vložte jablka a krátce je orestujte doměkka. Potom vlijte polovinu těsta, zasypte je rozinkami a nechte zespodu zezlátnout. Obraťte a opečte i spodní část. Trhanec natrhejte hranou obracečky a servírujte.

Tip sommeliera Ing. Marka Babisze

K velikonočnímu trhanci bych doporučil sladší bílé víno se zbytkovým cukrem polosladké, popřípadě sladké. Z ročníků můžete volit 2017, 2016 nebo 2015, z odrůd doporučuji Pálavu, Tramín červený nebo Ryzlink vlašský, vše z mikulovské nebo znojemské podoblasti v kvalitě výběr z hroznů, výběr z bobulí nebo ledové či slámové víno.

Vybírejte vína ze Salonu vín:

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína