Zdravé a rychlé těstoviny s cuketou a jogurtem

Tento pokrm je velmi jednoduchý a rychlý, ale zároveň zdravý a chutný. Zhruba za 20 minut máte jídlo, které se hodí jako rychlá večeře, ale i pohoštění pro nečekané hosty. Ačkoliv se někomu spojení jogurtu a těstovin může zdát zvláštní, omáčce na těstoviny jogurt dodá krásně krémovou konzistenci. K tomu dobře vychlazené víno a můžeme se do toho pustit.

Ingredience (pro 4 osoby)

  • 150 g hustého bílého jogurtu (nejlépe řeckého či domácího)
  • 1 lžička nasekaného rozmarýnu
  • 2 lžíce nasekané bazalky
  • 1 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
  • 50 g strouhaného parmazánu + hobliny k podávání
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku, nakrájený nadrobno
  • 1 malá sušená chilli paprička
  • 300 g malých cuket, nakrájených podélně na tenké nudličky
  • 100 g mraženého hrášku
  • mořská sůl
  • 400 g mušliček (conchiglie rigate) nebo jiných krátkých těstovin

Příprava jídla

  1. Do jogurtu vmíchejte bylinky a strouhaný parmazán, osolte jej a nechte při pokojové teplotě 10 minut rozležet.
  2. V pánvi na oleji zpěňte česnek a rozdrobenou chilli papričku, trvá to asi 30 sekund. Přidejte cuketu, osolte a míchejte asi 5 minut, až bude cuketa opečená, ale ještě pevná na skus. Potom vsypte hrášek, nechte ho minutu až dvě prohřát a vypněte.
  3. Těstoviny uvařte v osolené vroucí vodě podle návodu na obalu al dente. Sceďte je a promíchejte s jogurtovou omáčkou. Pak vmíchejte cuketovo-hráškovou směs. Podávejte ozdobené hoblinami parmazánu, případně lístky bazalky.
Jaké vybrat víno?

Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra, doporučuje:

Pokrm sám o sobě je lehký, a proto budeme volit lehčí víno, nejlépe bílé. Doporučil bych vína, která mají nižší obsah alkoholu a jsou svěží s příjemnou kyselinkou. Se zeleninou se ideálně snoubí odrůdy jako Müller Thurgau, Sylvánské zelené nebo Sauvignon.

K tomuto lehkému jídlu se doporučují spíše suché kabinety. Zkuste ty z české kotliny, především pak z okolí Mělníka, Litoměřic nebo Velkých Žernosek. Sauvignon bych doporučil ze znojemské podoblasti v kvalitě VOC.

Více na www.wineofczechrepublic.cz.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína