Jaké je víno vašeho znamení?

Obvykle jsou k jednotlivým znamením horoskopu přiřazovány barvy nebo různé druhy drahých kamenů, co ale zaměřit se na odrůdy vín? Každému znamení jsme přidělili jednu. Co myslíte, sedí to?

Beran a Svatovavřinecké
BeranBeranova energická a nezávislá osobnost se může projevovat arogancí a ukvapeností. Tím je svým charakterem blízký odrůdě zvané Svatovavřinecké, která je bujného vzrůstu a rozmachu. I přes větší množství kyselin, nebo možná právě díky nim je velmi oblíbená. Berana a Svatovavřinecké spojuje i živel ohně, neboť odrůda je pojmenována po svatém Vavřinci, jenž podstoupil mučednickou smrt upálením.

Býk a Cabernet Sauvignon
BýkBýk je spolehlivý a umírněný, i když někdy nepoddajný, sobecký a zatvrzelý. Je spjatý se zemí, jejíž aroma můžete cítit v odrůdě Cabernet Sauvignon. Ta je bohatá na svíravé chutě a kyseliny. Zraje pomalu, ale jistě a dobré ročníky vytvářejí ta nejlepší vína k archivaci. Býk i Cabernet Sauvignon projevují teprve s věkem ty nejvzácnější tóny zralosti a plnosti.

Blíženci a Tramín
BlizenciBlíženci jsou vnímaví, přizpůsobiví a přemýšliví lidé, kteří velmi rádi komunikují. Proto je pro ně snadné udělat skvělý první dojem. Stejně tak to umí i voňavý Tramín, v němž se skrývají rozmanité vůně, od růže přes oregano a hřebíček až po skořici. Společnost Tramínu i Blíženců je vyhledávaná, neboť většinou nezklamou jako okouzlující a zajímaví společníci, kteří okoření každou zábavu.

Rak a Rulandské modré
RakRak má cit pro mezilidské vztahy, je emocionálně založený, a tedy snadněji zranitelný, i když to dává zřídkakdy najevo. Podobně se chová i Rulandské modré. Charakter Raka i Rulandského modrého je úzce spjatý kořeny se zemí. U Raka se tento vztah projevuje sepětím s rodinou či národem, v chuti vína pak ve výrazném ovlivnění půdou, ve které réva koření.

Lev a Chardonnay
LevLev je rodilý vůdce s organizačními a diplomatickými schopnostmi, rád dělá okázalá gesta a velký dojem. Chce být přitažlivý, stejně jako jsou přitažlivé barvy, vůně a chutě Chardonnay. Oba spojuje typický mužský charakter. Chardonnay i Lev si jsou jistí svými kvalitami. Jsou nepřehlédnutelní. Většinou mívají mnohovrstvý ráz, který je u vynikajících ročníků zahalen do královského hávu lahodné chuti a zlatavé barvy.

Panna a Ryzlink rýnský
PannaPanna je pracovitá, má ráda pořádek a její pečlivost někdy hraničí s perfekcionismem. Stejně jako Ryzlink rýnský, potřebuje čas k plnému vyzrání. Jinak skromný hrozen dokáže ve správných podmínkách vyzrát k dokonalosti. Při méně ideálním zrání převažuje v chuti výrazná, až rušivá kyselinka. Ryzlink rýnský i Panna mají v sobě skrytý potenciál vytrvalosti a zlepšování se.

Váhy a Ryzlink vlašský
VáhyVáhy jsou poněkud nesmělé, avšak mají vrozenou skromnost a smysl pro opravdovou krásu a eleganci. Jejich uvážlivost a touha po životní rovnováze se doplňuje s Ryzlinkem vlašským, který potřebuje dostatek slunce k harmonickému sladění svých kyselin. V dobrých ročnících je jeho charakter jemný a harmonický se spoustou barevných odstínů a chuťovou rozpínavostí.

Štír a Veltlínské zelené
ŠtírŠtír mívá dobře vyvinutou intuici, přísný úsudek a vrozený psychologický talent. Většinou se jedná o silnou osobnost, čímž vyniká podobně jako Veltlínské zelené. Vždyť i pro Veltlín je lepší, když na jeho keři zraje co nejméně hroznů. Tím se zvyšuje jeho extraktivnost a plnost. Ve skvělých ročnících je plný energie, náruživý a schopný plně uspokojit i náročné společníky.

Střelec a Modrý Portugal
StřelecStřelci jsou svobodomyslné a dobrodružné povahy. Podobný náboj v sobě nosí i Modrý Portugal, jehož jméno připomíná dálky. Střelec bývá v životě běžcem na dlouhé trati, ale trpělivost s ním i s Portugalem se vyplácí. Oba dokážou bloudit a někdy těžko hledají porozumění. Nicméně v dobrých ročnících jejich touha dotknout se slunce kulminuje v plné uspokojující chuti.

Kozoroh a Frankovka
KozorohKozorozi jsou cílevědomí introverti, kteří dokážou být přísní i šetrní zároveň. Mají odolnou povahu, stejně jako Frankovka. Ta zraje pomalu, ale s jistotou kvality, a proto je vhodná i pro delší ležení v sudu, kde vzniká víno s příjemně taninovou chutí. Frankovka i Kozoroh se vylepšují s léty a dobré ročníky jsou plné, harmonické a inspirující.

Vodnář a Neuburské
VodnářVodnář je tolerantní idealista s originálními myšlenkami, který rád plave proti proudu. Přesto má rád systém a řád. Podobně i Neuburské dokáže být harmonické, plné a zároveň neutrální. Vodnář vychovaný bez lásky a patřičné pozornosti, stejně jako Neuburské vyrobené bez péče, je pomníkem nenaplněných možností. Dobré ročníky jsou hutné, hebké a vábivé svou kořenitou vůní a příjemnou mazlivostí.

Ryby a Sauvignon
RybyRyby bývají jemné a klidné povahy. Intuitivně vnímají věci, které ostatním lidem zůstávají skryty. Jako bílá odrůda Sauvignon tíhnou k typicky ženskému charakteru. Ryby i toto víno dokážou být lehce kyselé, ale i voňavě sladké. Potřebují dobrý rozhled a nelpějí na konkrétním místě. Dobrý Sauvignon se neobejde bez dobré polohy, ale spokojí se s horšími půdními podmínkami, jež vhodně mírní jeho bujný vzrůst.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína