Máme výborná červená vína, říká Ondřej G. Brzobohatý

Blížící se zima a dlouhé večery přímo vybízejí k vychutnávání si moravských a českých červených vín v teple domova s těmi nejbližšími. Kdy a jak si nejvíce vychutná naše vína, jsme se zeptali herce, skladatele a hudebníka Ondřeje Gregora Brzobohatého.

 Která je vaše nejoblíbenější modrá odrůda?

Naše červená vína jsou výborná. Nejvíc mi chutná Rulandské modré a dobré Svatovavřinecké. Vynikající může být i Frankovka, ale tady velmi záleží na vinaři. Červené si nejraději dám v zimě nebo ke zvěřině či hovězímu a na to je teď ten pravý čas.

Kdy si nejvíce vychutnáte víno – sám, nebo ve společnosti?

Člověk si může udělat hezkou chvíli, když si víno otevře sám a jen tak přemýšlí, čte si knížku nebo rozmýšlí o životě a něco píše. Ale podle mého názoru se víno pije lépe, když je k tomu někdo další, ideálně někdo blízký. Díky tomu se zážitek z vína posouvá do další dimenze. Řekl bych, že víno má nádhernou vlastnost – spojuje lidi. Nese s sebou přátelskou diskusi, filozofování nad věcmi podstatnými i nepodstatnými. Má prostě obrovské kouzlo a moc!

Co nejraději vaříte, Ondřeji?

Rád dělám zapečené maso na víně a jalovci. Většinou použiju zvěřinu, kterou podliju červeným vínem a nechám péct. Dávám tam bobkový list, jalovec, nové koření a cibulku. Ta krásně nasákne víno. Samozřejmě přidám i hovězí vývar a to je pak fantastické.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína