Nechte se okouzlit vinicí Šobes

Vinice Šobes je považována za jednu z nejkrásnějších vinic Evropy. Nachází se na Znojemsku, přesněji v srdci Národního parku Podyjí. Rozkládá se na prosluněném úbočí skalního ostrohu v meandru řeky Dyje, kde se dokonale potkávají všechny podmínky důležité pro dobré zrání hroznů na výrobu fantastických vín.

Na vinici Šobes panuje mimořádně příznivé klima. Střídají se zde teplé slunečné dny a chladnější noci, hlinito-kamenité podloží v noci vyzařuje teplo načerpané během slunečných dní a optimální vzdušnou vlhkost dodává ze tří stran obtékající řeka Dyje.

Vinice má rozlohu 12 hektarů a najdeme zde odrůdy, jako je Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Rulandské šedé a Rulandské bílé.

Jak se k vinici dostanete?
K vinici se lze přiblížit i autem, ale část cesty musíte ujít pěšky. Auto zaparkujte na parkovišti v kopci nad obcí Hnanice a vyrazte po žluté turistické značce. Kousek půjdete po silnici, kterou jste přijeli, a následně zahnete doprava a klesáte do údolí řeky Dyje. Pod kopcem si můžete prohlédnout pozůstatky bývalého hotelu a po pár desítkách metrů zabočíte doprava na visutý most přes řeku. Vydáte se po červené turistické značce, projdete přes druhý most, louku a bude následovat krátké stoupání po horší cestě. Po vystoupání budete už na okraji vinice.

Nebo se tam vypravte na kole. Ideální je využít znojemskou vinařskou stezku. Výchozím bodem 30 kilometrů dlouhého cyklistického okruhu je Moravský sklípek v Šatově, odtud vede trasa do Znojma. Dále pokračuje přes Konice po okraji Národního parku Podyjí až k vinici Šobes.

Něco málo k historii
Podobně jako jiné vinařské oblasti, i Znojemsko vděčí za svou novodobou slávu starým Římanům, kteří s největší pravděpodobností založili v kraji nedaleko dnešního Znojma první vinice. Položili tak základy vinařské tradice tohoto regionu, která se udržela.

Vinice Šobes byla do roku 1989 nepřístupná, jelikož je situovaná v blízkosti česko-rakouských hranic. V roce 1995 část vinice (6,5 hektaru z 12) odkoupil Znovín Znojmo a započal s obnovou její zašlé slávy. Dnes je přístupná celoročně a v sezoně je zde otevřen stánek s nabídkou místních vín.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína