Víno k houbám – bílé, červené, rosé i sekt

Houby nastartovaly s babím létem svůj růst a není snad na světě země, kde byste našli tolik houbařů a zároveň milovníků vína. Hub je letos všude spousta, a tak si je užíváme v nejrůznějších podobách. Smaženice, karbanátky, houbový guláš, obalované řízky... Ale co by to bylo za jídlo bez vína. Takže jaké připravit?

Tvrzení, že houby a alkohol nejdou dohromady, je naštěstí dávno překonaný mýtus, z něhož si lze vzít jedno: s množstvím obojího se to nemá přehánět. Houby jsou totiž těžší pokrm, který trávíme pomaleji, a alkohol trávicí proces ještě prodlouží. Pokud si však dáme skleničku, a ne hned celou láhev, můžeme si užít velmi příjemné vinné párování.

Protože houby jako takové nabízejí pestrou paletu chutí, držme se alespoň hlavních zásad, které souvisejí zejména se způsobem jejich úpravy. Platí, že jemnější houby v bílých omáčkách, pravé hřiby především, dobře doprovodí bílá vína. Zážitek bude například bohaté, plnější Chardonnay vyzrálé na sudu. K liškám lze zvolit už trochu nazrálejší Veltlínské zelené a také Ryzlink rýnský. Zajímavá je i kombinace s našimi sekty.

Příkladem mohou být smrže či lanýže s vejci. Nebo hřiby osmažené jen tak na másle, které spolehlivě posune ještě o kousek výš jiskřivý blanc de blancs neboli bílý sekt z bílých hroznů Chardonnay.

Grilované houby se zeleninou se báječně snoubí také s růžovým vínem, vyzkoušejte třeba moravské Zweigeltrebe. To krásně pasuje i ke klasice, jakou je smaženice, ke kombinaci hub, zeleniny a vepřového masa či k těstovinám s houbami. Italské rizoto velmi pěkně podtrhne Chardonnay či Ryzlink rýnský. V Itálii je oblíbená také kombinace hub a tomatové omáčky, k té zvolte nejlépe lehčí červené.

S kombinací hub a jemného červeného masa se krásně snoubí lehké a elegantní Rulandské modré. Zvlášť pokud chceme zdůraznit zemitost takového pokrmu. Ani tady ovšem nezklame kvalitní a hezky strukturované rosé. A pečené nebo plněné houby perfektně doprovodí také kvalitní Frankovka. Skvělá je i v kombinaci s houbami a jehněčím.

Teď tedy zbývá jen připravit košík, nabrousit nůž a honem do lesa! A pro jistotu rovnou nějakou tu lahvinku nachlaďte.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína