Mikulov čeká třídenní show vyplněná hudbou a vínem

Pálavské vinobraní má před sebou sedmdesátý ročník. Uskuteční se od pátku do neděle v Mikulově. Vystoupí řada hudebních hvězd.

Mikulov – Jako by jednou větou na facebooku shrnula přesvědčení desítek tisíc lidí. "Nenechám si to ujít, určitě půjdu."

Ivana Stohanzlová z Břeclavi se stejně jako mnoho dalších chystá do nedalekého Mikulova, kde se o tomto víkendu uskuteční jubilejní sedmdesátý ročník Pálavského vinobraní. Město přitáhne davy návštěvníků z celé České republiky i zahraničí. Ti si užijí pestré kulturněspolečenské programy a utratí až desítky milionů korun.

Vinař a podnikatel v cestovním ruchu Petr Marcinčák připomněl, že první miliony "protečou" už jen za vstupné. "Na to ještě navazují další věci jako třeba ubytování. Suma pak řádově roste. Jen na Mikulovsku jsou rok dopředu vyprodané všechny hotely a penziony," sdělil Marcinčák.

DO AQUALANDU

V Mikulově akce obsadí téměř celé město. Stěžejní program se uskuteční na historickém Náměstí, v modernizovaném amfiteátru, na zámku i v řadě vedlejších ulic. "Každý rok chceme přijít také s něčím novým. Letos jsme se dohodli s Aqualandem Moravia, že každá vstupenka na vinobraní slouží zároveň jako poukaz jedna plus jedna do akvaparku. Návštěvníci tak mohou spojit vinobraní s relaxací ve vodním ráji," uvedl ředitel pořadatelské městské společnosti Mikulovská rozvojová David Gerneš. Výlet do Aqualandu je možné zvládnout až do patnáctého listopadu.

Nejde o jedinou novinku. Organizátoři nejen kreativním lidem nabízí například takzvanou artovou stěnu, kterou bude možné najít na zámku. Podílet se na tvorbě výsledných tří velkoformátových obrazů může každý, kdo v sobotu dorazí na východní terasu. Změny se dočká rovněž tradiční nedělní výšlap na Svatý kopeček. Zájemci si užijí oživlou křížovou cestu, o což se postarají studenti z Akademie múzických umění.

A co návštěvníky čeká ve sklenicích?

Především víno a burčák.

Sommeliér Marek Babisz z Národního vinařského centra tvrdí, že hrozny letos dozrávají dříve, což se na kvalitě burčáku příznivě projeví. Současně však upozornil, že velmi záleží na umu vinařů. "Někteří sklízejí už nyní, surovinu mají ale dobrou," nalákal Babisz k ochutnávkám.

Návštěvníci obou vinobraní si pochutnají na řadě vzorků vín pocházejících z předchozích dvou let. Sommeliér je přesvědčený, že jejich výběrem se lidé nespletou.

"Šlo o velmi dobré ročníky. Nedávno se uskutečnila jednotlivá podoblastní kola Národní soutěže vín. Že bych tam pil vyloženě špatné víno, se říct nedá," reagoval Babisz.

Zatímco pro většinu návštěvníků je vinobraní hlavně tradiční veselicí konanou na přelomu léta a podzimu, pro vinaře jde především o několikatýdenní náročnou práci.

Organizátoři chystají přijíždějícím návštěvníkům záchytná parkoviště. Poplatek je ve výši padesáti korun za auto. K dispozici bude rovněž kyvadlová doprava a posílené vlakové i autobusové spoje. Chybět nebudou ani stanová městečka. Jedno z nich vznikne v pasohláveckém kempu Merkur. "Nabízí přes třináct set volných míst pro stany a karavany. Rezervace předem není nutná, přijet může kdokoliv, kdykoliv, recepce je v provozu nonstop," vzkázala produkční kempu Marcela Čáslavová.

---

Výběr z programu Pálavského vinobraní

Čtvrtek Náměstí: 17.00 – 20.00 Zpívání u vína a burčáku, Mužský pěvecký sbor z Pohořelic

a okolí Pátek Náměstí: 18.30 Ondřej Ruml – One man show 19.40 Long Vehicle Cirkus Zámecká zahrada: 19.00 Ohnivá noc mikulovská Amfiteatr: 20.00 Jana Kirschne 21.45 David Koller & Friends, Katarzia Vinařské městečko v Kapucínské ulici: 17.00 – 23.30 ochutnávky vín a burčáků s gastronomickými specialitami 17.30 CM Kasanica Zámek – terasa u Udírenské věže: 16.00 – 20.00 Tradiční zpracování hroznů – Sedlecká vína 18.00 Otevření hory a zpívání u vína s NS Pálava a

CM Píšťalenka Sobota Náměstí:

12.00 Průvod krále Václava IV. a královny Chantal Poullain, krojovaný průvod 15.00 15.00 Musica Folklorica 19.45 Václav Neckář & Bacily Zámek – východní terasa: 10.00 – 18.00 Artová stěna – malba zážitků Zámek – horní nádvoří: 15.30 Jiří Stivín, Jaroslav Šindler 16.30 Stand up KOKO Comedy

Amfiteatr: 13.30 Čechomor 15.00 Jelen 16.45 Ben Cristovao 18.15 Klára & The Pop

20.15 No Name 21.45 Mig 21 Neděle Náměstí: 11.00 Vyhlášení soutěže o nejlepší burčák Zámecká zahrada: 11.00 – 17.00 Divadelní představení pro děti

Zdroj: Nový život
Datum vydání: 7.9.2017
Odkaz: http://www.vlp.cz/nase_deniky/jizni_morava/rovnost-breclav/

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína