Video: Ryzlink vlašský

Ryzlink vlašský, stará a vysoce ceněná odrůda neznámého původu patří k nejpěstovanějším odrůdám u nás.

I člověk, který o víně ví poměrně málo, zcela jistě slyšel o odrůdě Ryzlink vlašský i rýnský. Může se zdát, že jde o příbuzné odrůdy, ale nemají spolu kromě části názvu vůbec nic společného.

 

Vynikající terroir pro ryzlink vlašský nabízí nejen Pálavské vrchy, ale celá mikulovská vinařská podoblast. Viniční tratě v okolí obce Perná, jako jsou Železná, Goldhamer nebo Ořechová hora, nabízí nejlepší Ryzlinky vlašské na světě. Skvěle se jim také daří na Slovácku, Velkopavlovicku nebo na Znojemsku, např. na slavné vinici Šobes, která patří vůbec k nejlepším v Evropě. Ryzlink vlašský je díky svému charakteru také ideální odrůdou pro výrobu ledových a šumivých vín.

 

Typický vlašák bývá světle zelenkavě žlutý. Ve vůni najdeme tóny angreštu, tropického ovoce, červeného rybízu nebo lučního kvítí. Chuť je hodně šťavnatá, svěží, podpořená vynikající kyselinkou, která předurčuje tato vína k dalšímu zrání. Ve vínech z dobře vyzrálých hroznů můžeme nalézt také medové tóny nebo tóny hrozinek.

 

Suchý, svěží, dobře vychlazený vlašák může sloužit jako vynikající aperitiv. Dobře se hodí ke studeným předkrmům, k zabijačkovým specialitám nebo k salátům a uzeným rybám. Vína s lehkým zbytkovým cukrem skvěle doplní zeleninové polévky, teriny, paštiky anebo také sýry s ušlechtilou plísní.

 

Tak na zdraví a dobrou chuť tentokrát se sklenkou moravského nebo českého vína odrůdy Ryzlink vlašský.

 

Zde najdete videomedailonky dalších našich významných odrůd.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína